dijous, 26 de juliol de 2007

42. FIRES I FESTES.


En pocs dies ja celebrarem la nostra Fira, la festa de les festes a Mont-roig. Com mana la tradició, un parell de dies abans o el mateix dia de la festa, les pudors de purins (fems de porc) escampats estratègicament a les finques del voltant del poble, ens recordaran de nou les fragàncies de les edicions anteriors. Sembla mentida que cada any ens queixem del mateix i cada any torni a passar.

També ens queixem de la programació que ens han preparat (veure post 38 i els comentaris), però no proposem les nostres idees per millorar la festa. No he vist cap proposta nova als comentaris.

El que si es proposa és que hi hagi una comissió de festes, però si volem que sigui una veritable eina efectiva i duradera, ha de èsser independent, amb autonomia econòmica i de decisió. Ha de comptar amb una aportació financera anual i buscar-se la vida per programar el màxim de festes durant l'any i que siguin el més lluïdes possible. Potser és tornar a meitats del segle passat, però penso que les coses que es valoren son les que costen d'aconseguir, i una bona Comissió de Festes ha de saber programar actes per guanyar-hi diners i així poder sufragar-ne altres on les pèrdues son segures, però que per la seva qualitat val la pena de portar-los. Al nostre poble si una Comissió de Festes està massa "intervinguda" per l'Ajuntament va directe cap al fracàs.

Avui al matí he vist que han iniciat els operaris municipals els treballs de construcció del surtidor que apareix a la foto del post 38. De moment no hi ha idees noves.

En relació al post Nº 32, dedicat al Xavier Florencio, el corredor mont-rogenc aprofitant una jornada de descans al Tour, ha tingut la deferència de deixar-nos el seu missatge d'agraïment. Podeu expresar-li els vostres comentaris doncs segur que els llegirà.

30 comentaris:

1000 i 1 900 ha dit...

El programa ja el tenien fet com cada any i els nostres politics els costa improvisar coses noves, el mal està en que tot val molts diners i les entitats del poble estan totes lligades a les subvencions municipals(més aviat escases) i quotes d'associats, associats que en molts casos sempre ho son de més d'una i també potser hi ha massa oferta i fà que no hi hagi una que sobresurti d'entre totes, fem llista de les associacions, clubs,... i veurem que deu ni dó i també que en la majoria la gent que hi col.labora son els mateixos en varies i el dia no dona per més.

Indecís ha dit...

Aportació de idees per renovar la programació:

En lloc de les havaneres de cada any, podrien portar un grup de GOSPEL, amb un repertori animat quedaria molt bé i ja seria diferent. (Cada dos o tres anys es poden tornar a portar les havaneres).

Una altre cosa nova seria fer la Discoteca Mòbil a la piscina amb inflables. Diversió assegurada!! (caldria doblar el nombre de socorristes ...)

També estaria bé, aprofitant que tenim La Batucada Roja, fer una concentració de grups de percusió de diferents estils (brasilers, africans, àrabs, nòrdics, vascos,...) muntar com un cercavila per tot el poble i en cada plaça del recorregut fer l'actuació d'un dels grups. (Es podría fer de nit i no dormiria ningú al poble).

Mon ha dit...

indecis: m'han agradat molt les teves propostes, son molt bones. A mes per programar havaneres hi ha mes dies que llonganitzes (sant Jordi, 11 de setembre, festes de les Pobles.......)

Tondo Rotondo ha dit...

L'Ajuntament de Mont-roig peca d'intervencionisme, no només en les festes. Molt bon post!

Per cert, que acabo de penjar un post sobre MIAMI BEACH !!! Si us ve de gust legir-lo...

green ha dit...

indecis molt bon comentari.

Tant de bo ho llegis qui ho ha de llegir.

Salut i força al Canut!!!

Anònim ha dit...

habra ferias en mont-roig?

Anònim ha dit...

habra ferias en mont-roig?

Anònim ha dit...

1000 i1900 jo soc d/una asosiació ila subvenció que dona l´ajuntament sempre es gasta en "comilones"

juantxi roig ha dit...

Molt bé Tondo -un gran blok- i Indecís!

1000 i1900: kina associació, podré vindre a jalar??

green ha dit...

El cartell d'aquest any es la mar de bonic!!

green ha dit...

El cartell d'aquest any es la mar de bonic!!

juantxi roig ha dit...

L'any passat el cartell era cutre saltxitxeru, fa dos anys, amb un graller el dissny patètic: PATÈTIC.

L'Ajuntament sempre tant amic d'estalviar calés convoca concursos amb poca dotació per tenir la feina gratis.

catdona ha dit...

Bones,
no ja sabeu que per la fira de Miami no hi van haver firaires, m'han arribat veus que a Mont-roig tampoc...sabeu alguna cosa? és que trobo que una fira sense firaires ja no és el mateix no trobeu?

MARIAdelaROCA ha dit...

La dissenyadora del Cartell de la fira és la Cristina Girol Duran. Jo no sé qui és. Algú en sap alguna cosa?

Els de la portada son "el Pitot i la Pitota" o és casualitat que s'hi assemblin?

1000 i 1 900 ha dit...

Son de franc el concert d'Obrint Pas i el ball de dissabte?
Al programa de má possa gratuït i despés el contrari de que les entrades valen 5 o 10 euros i 10 el ball.
ja comencem anar torts.

Anònim ha dit...

heu vist el traginer,aquest si que está tort,amb el programa de la fira no toca bola,la gent de fora quel llegexi i tingin el gust de venir ho tenen mal parat

Roca ferma ha dit...

Si que es tot gratuït, l'unic que es paga es el teatre, es`problema d'impremta. Pero el CONCERT, I EL BALL son GRATUITS

Anònim ha dit...

sobre el que posa al programa fixeu-vos bé que és de l'any passat aquest paragraf dels 10 i 6 euros, ja que no coincideixen ni les dates. el cortar pegar ha fallat aquesta vegada jajaja

Tondo Rotondo ha dit...

Segfur que s'haurà de pagar!! però no tant com a Bonmont, que omplen i després diuen que tenen pèrdues.

1000 i 1 900 ha dit...

Tondo de qué omplen a Bonmont?
De gorreros, el que no és amic d'un es conegut de l'altre i com que l'aforament és llimitat de gent d'aquesta pasta n'està plé.

De Mont-roig ha dit...

Per l'anónimo de les 13:00.

Al programa del Traginer han intercanviat de lloc dues pàgines i ara surt una part del programa del divendres canviat amb una part dels actes del dissabte.
Ho han volgut mig arreglar repartint programes de butxaca insertats a la mateixa revista i deixant-ne pels establiments de la comarca. Realment son pràctics de consultar, ja que els pots portar a la cartera.

Mon ha dit...

teniu rao, aquest cop s'ha vist el plumero i lo del "copiar y pegar" ha delatat que el programa es fa quasi calcat any rera any....de vergonya

Tondo Rotondo ha dit...

1000 i 1900,

Tens raó. El que em molesta més de Bonmont és precisament això: que hi ha molta gent que degut a endolls etc hi entra gratuïtament. De totes maneres és un rollo meu i ho respecto doncs en ser una empresa privada poden fer el que vulguin.

Anònim ha dit...

Amb el programa es mostra clar el problema de la fira. "Cada any es el mateix", tots ens sabem el programa de memoria per aixo es cometen aquests errors d'impremta perque només s'ha de retocar el nom del grup pel concert de divendres (aquest any en dijous).
Per aixo la gent ja no té aquella il.lusio d'abans per la fira.
Crec que les activitats haurien d'anar variant. Cada any la mateixa frase "l'espectacular baixada pel campanar..." cada cop que ho llegeixo em ve al cap la imatge del "personal" de l'Ajuntament ficant-se les mans al cap quan RF ho va proposar pel correfoc abans dels Obrint Pas. I quatre mesos despres era el propi ajuntament qui ho organitzava i ara ja es una activitat fixa... Personalment crec que es podrien portar altres colles per sumar-s'hi a la del Prat i que facin coses diferents.
Algun cop tambe s'havien portat castellers, ja no s'ha fet més...
Perque cada divendres de fira hi ha d'haver havaneres? No es poden portar per les pobles? per la Diada? per la Festa Major? Es podria mirar de portar artistes (com aquell any de les russes), humoristes, "màgics",...
Es l'exhibicio equestre algo intocable? no es pot canviar algun any per passejades en carro?
Perque s'han de gastar tants diners en una font-surtidor que nomes serveix per 3 dies? No es poden invertir aquests diners en atraure firaires i que ocupin el lloc d'aquesta font?
Tambe es pot mirar de rentabilitzar les coses, per exemple, amb un pressupost de 18.000eur pel concert de la fira, nomes et dona per portar grups de poc renom i amb poca estirada de public el que comporta que l'entrada sigui gratuïta i ja d'entrada es perden 18.000eur (aquest any el problema es que es en dijous......) Perque no es mira de tenir un pressupost mes alt per exemple 24.000 que ja et deix portar grups els quals pots fer pagar una entrada i recuperar part de la inversió? S'acabarien perdent diners igualment, però segurament no tant, i el programa de la fira ja li donaria un altre to.
És fira, és estiu, la gent te ganes que arribi la fira per passar-s'ho bé, descansar de la feina per uns dies i sortir, trobar-se amb la gent,...
Tal i com deieu... de que serveix tenir superhàvit? La gent vol els seu diners gastats! Com diria en Johan Cruyff "el dinero en el campo, no en el banco". Els ajuntaments haurien de tenir algun dèficit/deutes/crèdits seria senyal que es gasten diners i es fan coses pel poble.
La participació de la gent i associacions també es important, podria estar millor, però crec que no li falta.

Taro

coca en recapte ha dit...

Ei jo crec que si per part de l'Ajuntament es donés més mà a preparar coses hi hauria moltes associacions però moltes que hi participarien, però quan proposes alguna cosa tot són problemes, et costa un munt montar coses, sempre hi ha intermediàris i això dificulta les coses, ja no parlo només de la fira, parlo també d'altres festes. Abans es montaven moltes coses, jo recordo de petita que hi havia un munt de coses, ara només es per la nit i ja està però es podrien fer coses interessants durant el dia que moltes associacions farien si se'ls dones més marge i no se'ls hi possessin trabes a l'hora de montar-ho. per nadal ens reuneixen les associacions per a veure si volem montar alguna cosa. Per la fira no i també podriem fer coses, ja en pensariem alguna però continuo dient que et posen moltes traves, volen que facis or amb un pressupost ridicul per totes les associacions.

No sé des d'aquí dir que s'hauria d'escoltar més a totes les entitats i associacions del poble, perquè qui més qui menys pertany a alguna i saps més o menys el que vol i el que pensa la gent. que no preguntin que volem i després facin una altra cosa.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord!

taro

El Gendre ha dit...

Amb la família hem anat a la Fira, a pujar a les atraccions, però vistos els preus que demanem hem marxat a casa de la meva sogra: ens ha marejat igual i és gratis!!!

catdona ha dit...

q graciós gendre...a veure si avui s'anima una miqueta el tema firaires...pel que fa el concert va anar força bé...a més estava molt animat, força gent...

mister x (ics) ha dit...

El cartell de la fira es patetic. Podria servir (i segur que servirà) per qualsevol altre poble i altre festa de qualsevol altre any. Proposo la "recerca" d'aquest cartell per altres comarques i seugr que el trobarem. Bé potser ha sigut l'unic de presentar-se.
apa, salut i sort

Tondo Rotondo ha dit...

Doncs a mi aquest cartell m'ha sembklat un canvi qualitatiu important: recordeu el de l'any passat? EL PITJOR cartell de fires de tita la història, i el de fa dos anys?? Patètic.