dimecres, 11 de juliol de 2007

37. TOTS A UNA

Mont-roig, 17 de juny de 1980En aquests dies en que tots ens hem quedat amb el cor encongit després de l'incendi que va arrasar part del nostre terme municipal, ens aflora la nostra part solidària i de unió social cap a la resolució dels problemes. Avui parlem de festes de l'arbre conjuntes entre tots els convilatans, els de platja i els de muntanya, compartir la feina de repoblar, el dinar de germanor, el fer pinya,... i trobo que està molt bé.

De fet els mont-rogencs ja tenim experiència en actes de solidaritat local, anant tot el poble a una amb motiu d'una causa. La fotografía d'avui, aportada per en 1000 i 1 900, és el trestimoni gràfic de la manifestació dels pagesos en la popularment anomenada "guerra de la patata". Corria l'any 1980 i el sindicat Unió de Pagesos volia que l'administració regulés el conreu de la patata, per evitar els baixos preus que arruïnaven a la pagesia. En no trobar resposta per part de les autoritats de la època, van iniciar una sèrie de movilitzacions i tractorades que van desembocar el dia 17 de juny de 1980 en el tall de la carretera N-340, a l'altura de la Caseta del Rellotge. Pels més joves diré que allò va acabar amb càrrega de la Guardia Civil cap als mont-rogencs (en algunes cases del poble encara es guarden pilotes de goma que ens van disparar aquell dia).

Altres movilitzacions sonades van succeïr amb el tema de la tuberia d'aigua que volíen construïr per trasvassar aigua des de Mont-roig cap al polígon petroquímic de Tarragona. La tuberia no es va arribar a conectar, però l'aigua la preníen amb camions-cubes. També es va organitzar una marxa a peu, amb la participació d'una multitud de mont-rogencs. -Aquí explicaré una anècdota-: els mont-rogencs de la època (que som molts) recordaran que s'estava fent una assemblea a l'església amb poc protagonisme de l'ajuntament, ja que era un tema més aviat portat pels pagesos. En acabar-se l'assemblea el Josep Mª Aragonès, batlle del poble i amb uns nivells de popularitat a l'alça va sortir dels primers i va anar cap al Casino on va esperar la multitud que baixava pel carrer major. Va començar a parlar des de dalt del balcó, la gent se l'escoltàven i l'aclamàven des de baix, i d'allí va sortir-ne com a protagonista de l'assumpte, quan fins llavors hi havia tingut un paper molt secundari.

Una movilització més recent va estar la dels estudiants de Miami que van caminar fins al poble per fer les seves reclamacions sobre el transport escolar.

Segur que m'oblido d'alguna altra reivindicació, però per això compto amb les vostres aportacions.

21 comentaris:

Mon ha dit...

la mes recent, la mes recent que recordo va ser les dones de Miami reclamant un pediatra, un CAP, i messos despres es col.locava la primera pedra.

Tondo Rotondo ha dit...

bon post!

Xapix ha dit...

La mini caçelorada de ROCA FERMA, que la vritat es que no va servir pe res,ja que, ens van fotre fora per portar-nos al polespòrtiu i a cllar, i tot just es va obrir el K1 casualitat??¿¿ mireu ara el K1 ni un anima, i mireu el "local" de RF.
Aix quina paciencia t'ha de donar la vida

DWWWWWWWWWWWWWW

mister x (ics) ha dit...

crec recordar una mani antinuclear a barcelona i una altra manifestacio a les portes de la nuclear vandellos 1 per reclamar contra que volien tallar el subministrament de llum a l'enllumenat ublic, o algo aixi. Tinc les imatges al cap pero soc incapaç de recordar les dates, ni tant sols l'any. sort i salut

Indecís ha dit...

Per Xàpix.

Explican's si es cert que vau fer una cacerolada a la porta del l'alcalde "beatet" un dia al vespre, reclamant el tema del local, i que va baixar la seva dona a fer-vos fora i finalment va baixar també l'alcalde en pijama (i batín) per fer-vos dessistir de la vostra actitud sorollosa.

Va anar així o és una llegenda urbana?

Xapix ha dit...

IEEEP

Si que es va anar, i no ssaps prou be, el show, jo en aquell momewnt no hi era, pero si que va dortit el alcalde i la "primera dama", i els deien que hi havuia una denuncia, segons ella, al jutjats de Reus. i encara els estic esperant.
Despres van recollir firmes, i x casualitat, li van demanar a la que era núm. 3 de ERC ( Irene) que una mca mes i es menja a un dels socis de RF perque era l'afectadda ( segons aquest soci), casualitats de la vida??¿¿. En fi et ùc explicar tota l'historia pero no tinc temps ,jejejej

ENga DWWWWWWWWWWWWWW

Anònim ha dit...

jo recordo una marxa a peu que vam fer, per la n340, la qual la vam tallar, fins la central nuclear, la veritat és que no recordo de què ens queixavem, només tinc present les imatges, no sé n'hi en quin any va ser, em sembla que sobre el 90, jo era molt jovenet i segurament anava manat per companys més grans que jo, per això no m'enrecordo de quà anava.

vells records que ens acompanyant per la vida, ens fan reviure moments gloriosos....

Anònim ha dit...

també recordo que es va dir pel poble que es volia fer una manifestació en contra de l'alcalde de "Miami"

XakY ha dit...

jo no he estat en moltes amnifestacions aquí al poble, si que en recordo en contra de la guerra de l'Irak a la plaça Joan Miró, uns 5 minuts de silenci i espelmes!

PC ha dit...

Para tí, "anónimo" del día 13/07/07 a las 19:12 h., tu comentario esta obsolteto y fuera de lugar, en el supuesto de que se hubiese realizado tal manifestación, cosa que ignoro y me gustaria que se confirmase, pido tambien que se digan los motivos en los cuales de basaban y que argumentos se daban para efectuarla.
NO HA QUEDADO CLARO QUE EL MUNICIPIO LO INTEGRAMOS TODOS ¿QUIÉN ES EL QUE INCITA AL SEPARATISMO Y QUE INTERES TIENE?
Os aseguro que por parte de Miami no hay ninguno, si lo hubieramos querido haría tiempo que hubieramos solicitado una segregación y os aseguro que la gallina de los huevos de oro se os acababa.
No seamos cetrinos y busquemos la unión que muchos deseamos, pese a que alguien comento que la Historia nos separa pues Miami es un núcleo con sólo 50 años de historia. Bien, ojala tantos años de historia de Montroig hubiesen sido tan productivos como los pocos de Miami. Y si tanta historia tiene porque sus alcaldes foráneos no se han preocupado de explotarla y las ideas empiezan a partir del recien elegido alcalde de Miami.
Seriedad por favor, nadie se chupa el dedo y discriminaciones a estas alturas me hacen pensar en el famoso KKK de USA. Ya esta bien.

PC ha dit...

QUISIERA RECTIFICAR UNA PALABRA DE MI COMENTARIO ANTERIOR, CUANDO DIGO ALCALDES FORANEOS, QUERIA DECIR NATIVOS, NACIDOS Y FORMADOS EN EL PUEBLO, LA PALABRA FORANEO SIGNIFICA LO OPUESTO Y ME EQUIVOQUE AL ESCRIBIR, PERO ES QUE ME INDIGNA QUE HAYA QUIEN SIGA PENSANDO DE ESTA FORMA Y LUEGO DECIMOS QUE LOS ESPAÑOLES NO SOMOS RACISTAS, JOER, SI LO LLEGAMOS A SER, QUEMAMOS AL PRIMER SENEGALES QUE PASEE POR LA PLAYA, PUES SI CON LOS PROPIOS ESPAÑOLES SE HACEN DISTINCIONES.
ME GUSTARIA QUE ESE "SIMPATICO ANONIMO" DIESE LA CARA.

TALAIA 43300 ha dit...

Para PC (14 de julio)

El comentario que te disgusta del anónimo dice claramente que "se decía por el pueblo que se quería hacer una manifestación en contra del alcalde de Miami". Este "proyecto" de manifestación surgió los dias posteriores a las votaciones, en que se negociaban los pactos. Corrieron varios mensajes por los móviles, "apadrinados" desde unas determinadas siglas políticas para ir al acoso i derribo de UPM y evitar que tuviera la alcaldía la lista más votada. Al final no lo consiguieron i todos sabemos que han acabado en la oposición.
Debemos interpretar estas malas artes como un intento político desesperado de conseguir un objetivo, no de un sentimiento global de adversidad de una parte del municipio hacia la otra.
Ya hemos visto que no les funcionó y se produjo la proclamación de Morancho como el alcalde de todos. Políticamente a ningún partido local les interesa ahora fomentar el enfrentamiento entre núcleos. Lo hicieron por un interés puntual, jugaron con fuego y se quemaron. La gente sabemos que debemos ir todos juntos a por el objetivo de que Mont-roig del Camp sea próspero en todo su término municipal, con todos los ciudadanos bien avenidos.
Nos veremos por Miami en las próximas Fiestas de Sant Jaume!
(Y después en La Fira de Mont-roig)

Xut ha dit...

Per Pc: Per començar voldria dir-te que estic d'acord amb tu en relació que volem la unió Mont-roig-Miami, també aprecio molt al Fran i sé que ho farà molt bé, d'això no tinc cap dubte. El que m'ha molestat es que diguis....(- si lo hubieramos querido haría tiempo que hubieramos solicitado una segregación y os aseguro que la gallina de los huevos de oro se os acababa-) això sona com si anesis de sobrat, com si ens perdonesis la vida, i si haguessiu volgut la segregació suposo que primer haurieu de tenir majora absoluta només la gent de Miami.... Em sap greu que no volguis reconeixer que dins dels espanyols hi ha diferentes cultures, clar que hi ha distincions entre un català i un espanyol, o un català i un basc o un espanyol o un galleg etc... El que hem de fer es ser respectuosos uns amb els altres, tots els extrems són dolents. Aprecio la gent de Miami i la gent de Mont-roig tots per igual i junts crec que anirem per bon camí, un saludo!

PC ha dit...

Os agradezco a Talaia 43300 como a Xut vuestros comentarios y aclaraciones, sobretodo la de Talaia 43300. Soy totalmente partidario de la UNION del nícleo municipal, la segregación, pese a que la cite, no la considero buena, pero es que estoy harto de ver que se siguen haciendo esas distinciones entre Pueblo y Miami. NO, SOMOS TODOS UNO, lo tengo muy claro y me duele cuando alguien señala lo contrario.
Tan mal esta en estos momentos Montroig pueblo como Miami y urbanizaciones a las que no se exigio a los constructores en su día que debían entregarlas con todos los requisitos que correspondían. Por tanto hay que actuar por el bien de todos conjuntamente. Esas señalizaciones en cubos con una estaca de madera y un letrero que hay en Montroig, ¡por favor! hay que rectificar y el ayuntamiento debe actuar, no cuesta tanto hacer una señal en condiciones. En Miami, hay calles que no tienen ningún letrero que las identifique (la mía mismo) y cuando viene alguien tengo que salir a la Gasolinera (como punto de referencia) para conducirlos hasta casa ¿donde se ha visto eso?. Son pequeños ejemplos, pues si nos ponemos a citar serían interminables, que hay que erradicar y tengo plena confianza en que poco a poco todo se andara y Fran, el que ha salido elegido, actuará acertadamente, os soy sincero, para mí tanto me da que el alcalde sea de Miami como de Montroig, yo lo único que quiero es que tengamos un pueblo en condiciones, con un atractivo turístico, que genere puestos de trabajo, que tenga un ayuntamiento bien organizado e informatizado, que todos seamos uno y que unifiquemos fiestas. Tanto las de Miami como las de Montroig se deben promocionar. Ahora con el indencio que acaeció, todos juntos deberíamos aportar nuestro grano de arena y replantar, alguien cito la FESTA DEL ARBRE, pues recuperemosla.
Solo quiero unidad. Espero que haya quedado claro a todos, pues estas pequeñas rencillas y tonterías hacen daño. siempre he dicho que una cosa es tu lugar de nacimiento y otra la tierra que te da de comer ¿a quien tienes que estar agradecido? ¿por quien debes velar los intereses?, eso no significa que uno olvide sus raices, pero los separatismos no llevan a ninguna parte pues todos vivimos en el mismo núcleo.
Un saludo a todos y gracias a las dos contestaciones.

Anònim ha dit...

para pc.
Cuanto más escribes ,intentando arreglar lo que has ESCRITO,repito,lo que has escrito.Màs lo estropeas.

PC ha dit...

Anónimo de 15/07/07, 19:59 H. siento que no te guste lo que escribo, si consideras que no esta bien es tu opinión, para gustos están los colores.
Dime que estropeo, pues que te quede claro que NO INTENTO ARREGLAR NADA:
¿el agradecimiento por las aclaraciones que me efectuaron?
¿el hablar de la unidad del municipio?
¿el denunciar los problemas existentes en ambos núcleos?
¿las fiestas mayores y la del árbol?
No he insultado a nada y no he dicho ninguna incoherencia, he hablado como un ciudadano más, sino te ha gustado es tu problema.
No se quien eres pero desde luego creo que confundes muchas cosas, ya que veo que has debido analizar al dedillo lo escrito dime ¿qué he intentado arreglar?
Yo si te voy a decir algo: APRENDE A RESPETAR LA OPINION DE LOS DEMAS.

Anònim ha dit...

Hola! Hem enllaçat el teu bloc al repàs setmanal que des de Canal Solidari fem de la blogosfera!


http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=8439

Anònim ha dit...

Por el año 1986 la asociacion de padres del colegio de Miami-Playa que entonces la presidia la señora Francoise, estaban hartos de pedirle al ayuntamiento más aulas y con las condiciones mínimas para poder dar clase. No respondian (Sr.Aragones).Entonces el pueblo de Miami corto la N-340 gracias aquella manifestación se nos escucho y nos construyeron el Colegio que el mismo Jordi Pujol despues vendria a inagurar.Doy las gracias a tod@s que con actos como estos estamos haciendo de Miami un pueblo.No podia dejar que esta manifestación no se nombrara ya que fue muy importante para nuestro pueblo.

Anònim ha dit...

[B]NZBsRus.com[/B]
Skip Slow Downloads Using NZB Downloads You Can Swiftly Search Movies, Games, MP3 Albums, Software & Download Them @ Blazing Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet Search[/B][/URL]

Anònim ha dit...

Infatuation casinos? enquire this culmination [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] advisor and restrict a defy up online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also on without from our course [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and wear down perfect affluence !
another late-model [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] boldness is www.ttittancasino.com , preferably than of german gamblers, detract a slip in well-wishing online casino bonus.

Anònim ha dit...

reside payment all to look into this explode give way of stint [url=http://www.casinoapart.com]casino[/url] supernumerary at the effective [url=http://www.casinoapart.com]online casino[/url] signal with 10's of plush [url=http://www.casinoapart.com]online casinos[/url]. brown-nose a dilly-dally with with [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-roulette.html]roulette[/url], [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-slots.html]slots[/url] and [url=http://www.casinoapart.com/articles/play-baccarat.html]baccarat[/url] at this [url=http://www.casinoapart.com/articles/no-deposit-casinos.html]no cabal away casino[/url] , www.casinoapart.com
the finest [url=http://de.casinoapart.com]casino[/url] with a vista UK, german and all to the world. so in behalf of the cork [url=http://es.casinoapart.com]casino en linea[/url] dismiss us now.