diumenge, 22 de juliol de 2007

41. TEATRE LOCAL


Lluís Coquard, autor de "La núvia portava cua"

He vist al programa de Festes de Sant Jaume de Miami Platja, que el diumenge dia 22 a les 9 del vespre al Centre Polivalent, el Grup de Teatre del Casal d'Avis Sant Jaume posarà en escena l'obra "La núvia portava cua" de l'autor català Lluís Coquard.

Aquest fet m'ha transportat automàticament a 25 anys enrera. En aquella època a Mont-roig el grup de teatre es deia "Omni-Gresca S.L." i una de les obres que vàrem representar fou "La núvia portava cua". Els dos papers principals estaven interpretats per en Jaume Grifoll i la Maribel Llorens, altre membres del grup eren Miquel Àngel Martí Sanz, Mª Cinta Caballé Castelló, Ricard Mestre Medico, Josep Mª Llorens Roig, Jordi Rom Cedó, Teresa Mª Márquez Vernet, Montserrat Bargalló Martori, etc... el director era en Miquel Anguera, tot i que també hi havien participat en Joan Màdico, Salvador Toda i altres. Segur que em deixo molta gent per anomenar ja que vàrem fer vàries obres (La filla del mar , El metge a garrotades , ...) que representàvem al Casino i després sortíem de "tourné" (Vilanova, Colldejou i Pratdip). Espero que entre els comentaris hi apareguin els noms dels actors que ara no recordo i que també mereixen el seu reconeixament.

Sobre la figura d'en Lluís Coquard (Barcelona 1922) també voldria dedicar-li unes línies, ja que va ser un autor teatral que es va especialitzar una mica en escriure teatre pels grups amateurs, que tant han proliferat a Catalunya. Les seves obres eren divertides però senzilles de posar en escena i pràcticament tots els grups de teatre afeccionat han interpretat alguna de les seves obres: "Tot per unes cartes", "L'amor venia en taxi", "Un plat de crema", "Amor... direcció prohibida", "No em toquis la flor", "La teva dona m'enganya", ... També va escriure teatre per infants. (Trobareu molta informació al Google "Lluis Coquard").
.
Sé que el grup mont-rogenc de teatre "els Xuts" han tingut problemes de local per representar les seves obres i també de magatzem/rober/... Espero que la nova Regidoria de Cultura sàpiga valorar el potencial teatral del nostre municipi i aporti el necessari per que això no s'acabi "com la comèdia de Falset".
.
Aquesta es una aportació d'un amic informador i col·laborador d'aquest bloc, que signa amb de Mont-roig, que m'ha enviat aquest post. A part del que ell demana (recopilar els integrants de Onmi-Gresca), podríem comentar també tots els grups de teatre locals mont-rogencs, fins que ens arribi la memòria, i les seves anècdotes.
.

10 comentaris:

maduixon ha dit...

ja se que no té res a veure, però acabo de comprovar que el concert de fira és dijous... quina merda més gran, i en perdó... jo planejant-me totes les vacances per tenir el divendres de fira lliure per el concert... i ara em quedo sense... ja em queia malament el grup obrint pas, però ara encara més!! quin morro haver de canviar les dates que tant i tant esperem els mont-rogencs i mont-rogenques, perquè arribin quatre prepotents i ens canviïn les dates... no me'n se avenir gens ni mica!!

De Mont-roig ha dit...

La representació de l'obra "La novia llevaba cola" va tenir lloc ahir diumenge amb la sala del teatre del Centre Polivalent de Miami fins a dalt de públic, la majoria jubilats però també públic en general i fins i tot alguns convilatants de Mont-roig.

Gràcies Talaia per publicar aquest post sobre el teatre local. Espero que algú més hi aporti els seus records.

Rami ha dit...

Uns quans anys abans , també es va fer La Pepa Maca, recordo que hi actuaven la Teresina Tuset, el Sebastià Puñet,la Mª Modesta Anguera , la Mª Neus Mendoza, l´Anton Ramon i molts altres que no recordo

Mon ha dit...

Amic Talaia, l'obra "l'amor venia en taxi" no es d'en Lluis Coquard, es del Rafael Anglada, estrenada a Barcelona 1959, comedia en tres actes. el rafael Anglada per aixó es va fer mes famos com actor que com escriptor teatral

TALAIA 43300 ha dit...

AMIC MON:

Quan un té raó se li ha de donar, i en aquest cas la tens tota. Suposo que m'ha traït el subconscient per ser una obra del mateix estil, que la que s'ha representat a Miami, però a cada autor la seva obra i "l'amor venia en taxi" és de Rafel Anglada. (Ben vist!).

Altres obres de Lluís Coquard son:
L 'arbre caigut, 1957
Amor... direcció prohibida,1958
Tot per unes cartes, 1962
Un plat de crema,1962
Ella i els "pingüinos", 1963
Quina vista tens, Quimet, 1966
Els llorers a l’estofat, 1968
Caram, quin home, 1969
L’estiuet del senyor Martí,1979
Pitonissa, no m’enredis, 1980
Una milionària d´amagatotis, 1981
El joc de l’amor, 1982
No em toquis la Flor, 1987
La teva dona m’enganya, 1989
Aquí hi ha mullader, 1991
Avi jove vol companyia, 1993
Ens ha caigut la sogra, 1995
A l’armari i al llit al primer crit, 1996
Faldilles i pantalons amunt i avall, 1998
Casats per amor... a la pasta, 1999

També va escriure teatre per a nois i noies i més de mitja dotzena d'obres en castellà.

Mon ha dit...

"La Filla del mar" em diuen que la feia Isabel Merlos

Mon ha dit...

Al juny del 1995 a l'església Vella, l'Unió de Dones va presentar l'obra "Perruqueria de senyores" d'en Rafael Anglada amb el següent repartiment Joaquim Benaiges, M del Carme Matas, Encarna Gomez, M Pilar Solé, Jordi Grifoll, Montserrat Solé, Joan R. Reverté, Margarida Ferré, Òscar Aragonès. A l'equip tècnic i de direcció hi havia: Anna Caballero, M pilar Just, Montserrat Llorens, Montserrat Sedó, Salvador Todá, Joaquim Corts i la col.laboració del sr. Pere Francesc de Montbrió. els beneficis van anar per la campanya contra el cancer.

1000 i 1 900 ha dit...

Preguntant sobre el tema al meu sogre, em va explicar que a la sala parroquial que hi havia a cal Xarles (actual ca la Manola del Bieto)i a la sala de l'obrera (actualment cal Josep Clariana) si feien sovint representacions d'obres per aficionats locals.

Tondo Rotondo ha dit...

Llàstima però de que mentrestant a Miami torturin bous tot permetent l'entrada a menors d'edat. No hi ha dret!!

Anònim ha dit...

Hola Tondo, me gustaria que el año que viene pudieras venir a ver y ha disfrutar nuestras vaquillas y asi podras hablar con razón.Tengo que decirte que a las vaquillas se las "rejonean ". Eso es evitar que te pille nunca se las maltrata.Es mas este año a un señor se le ocurrio cojer una vaquilla por la cola, y toda la plaza además de las collas que estaban debajo lo abuchearon y lo invitarón a irse de la plaza.No se les maltrata.Ademas es uno de los actos que más nos gustan y que más disfrutamos y los niños lo disfrutan muchísimo desde las gradas claro.