dimecres, 4 de juliol de 2007

34. INCENDI A MONT-ROIG DEL CAMP

L'incendi vist des del poble (17:00 hores)


Aquesta tarda s'ha declarat un incendi que ha agafat grans proporcions i que ha afectat a zones poblades del nostre municipi.

El foc s'ha iniciat als vols de les dues del migdia, prop de Bonmont, al costat de l'autopista i ha provocat que s'incendiés un camió que circulava per la AP-7. Això ha desfermat tots els esdeveniments. Tot i que els bombers hi han acudit en els primers instants, no l'han pugut aturar. El foc ha anat propagant-se per les seques zones boscoses, arribant pràcticament fins a la platja, ajudat pel vent que avui bufa al nostre municipi, i que varia de direcció.

Concretament s'ha hagut de desallotjar el Camping Miramar i diverses urbanitzacions: Sant Miquel, Masos d'en Blader, Vila Romana, Sole Mio, Costa Zèfir, Parque de Mont-roig ... Ara, a les 17:30 h. ja s'han hagut de desallotjar fins a 500 persones, algunes estan acollides al poliesportiu de Mont-roig.

Tot el trànsit de la N-340 i l'Autopista AP-7 està tallat, amb monumentals cues i retencions en els dos sentits. La via ferrea també està tallada, i no circulava cap tren.
Els mitjans aeris també hi treballen en gran nombre, per intentar dominar l'incendi abans de que es faci fosc.

Seguirem entre tots l'evolució de l'incendi participant en els comentaris.

39 comentaris:

Talaia 43300 ha dit...

A les 18:15 hores participàven en l'extinció del foc 37 mitjans terrestres i 16 aeris. Malauradament hi ha alguns bombers ferits per cremades i persones ateses per inhalació de fum.

El Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura, està de camí cap al nostre poble.

Talaia 43300 ha dit...

A les 19:15

Ja són unes 200 les hectàreas cremades per l'incendi.

Arriba un hidroavió des de Saragossa per ajudar en l'extinció.

La carretera T-310, venint de Montbrió està totalment colapsada, ja que rep tots els vehicles de l'Autopista A-7, la N-340 i el trànsit que normalment ja té aquesta carretera. ES IMPOSSIBLE QUE PUGUIN CIRCULAR TOTS PER AQUÍ.

Es desvia el trànsit cap a Falset i Móra d'Ebre, per baixar per Vandellòs i tornar a agafar la autopista o la nacional, però si el foc es dirigeixi cap a la carretera de Móra tot quedarà bloquejat. (Esperem que no sigui així)

bitxu ha dit...

Activada la fase d'emergència 2 del pla Infocat
04/07/2007

La Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments informa que el Centre d'Emergències de Catalunya ha activat a les 18.49 hores la fase d'emergència 2 del pla d'incendis forestals, Infocat.
En aquests moments, els Bombers treballen en tots els incendis de vegetació que hi ha actius arreu del país. Es tracta dels següents:

- Mont-roig del Camp: 39 dotacions terrestres i 11 mitjans aeris. Segons el Cos d'Agents Rurals, en aquest incendi ja han quedat afectades 250 hectàrees. Segons el Servei d'Emergències Mèdiques, dues persones han hagut de ser ateses per episodis lleus d'inhalació de fum. Cap d'elles ha hagut de ser evacuada.

- Navàs: 39 dotacions terrestres i 13 mitjans aeris (inclosos 2 hidroavions, arribats de les bases de Pollença, a les Illes Balears, i Saragossa). Segons dades dels Bombers de la Generalitat, aquest incendi (que afecta el Serrat del Pont i la Ubaga de Malagarriga) ha cremat ja 150 hectàrees de vegetació.

- Sanaüja: 14 dotacions terrestres i 1 mitjans aeris. El foc afecta vegetació agrícola i es troba en fase d'estabilització.

- Ulldecona (Camp de Tir): 5 dotacions terrestres i 1 mitjà aeri

- Ulldecona (les Ventalles): 3 dotacions terrestres. Tant aquest foc com l'anterior d'aquest mateix municipi, es troba en fase d'estabilització.

Cerdanyola del Vallès, 4 de juliol de 2007

19.15 hores

OrioL ha dit...

informen's talaia tan bon punt sàpigues alguna cosa més, estic a Londres i m'he enterat de l'incendi a les 5 de la tarda, xo no en sè res més. Espero que el puguin controlar aviat i pari el fort vent k m'han comentat que estava obviament dificultant les tasques d'extinció.

MARIAdelaROCA ha dit...

L'INCENDI DE MONT-ROIG A INTERNET.
Informacions recollides:

http://actualidad.terra.es/nacional/articulo/incendio_miami_platja_mont-roig_camp_1690318.htm

http://www.diariosigloxxi.com/noticia.php?ts=20070704172856

http://www.elpais.com/articulo/espana/incendio/sur/Tarragona/obliga/desalojar/500/vecinos/elpepuesp/20070704elpepunac_14/Tes

http://www.elperiodicodearagon.com/noticias/noticia.asp?pkid=334571

http://www.cerestvnoticias.com/portal/noticias/noticia.asp?canal=sociedad&fecha=20070704&hora=172856

http://noticias.hispavista.com/sociedad/20070704172856/

http://www.informativos.telecinco.es/incendio/tarragona/montroig-camp/dn_50461.htm

20:20 hores.

Talaia 43300 ha dit...

Oberta novament la circulació de vehicles a la Autopista AP-7, que ha estat més de 5 hores tallada. (La N-340 no està encara oberta).

El perímetre de l'incendi arriba a les 200 hectàreas cremades.

Altres urbanitzacions desallotjades (no indicades anteriorment): Pinos de Miramar, Rustical Mont-roig i Huertos Miami.
També s'ha evacuat el Camping Playa Mont-roig.

A hores d'ara es parla de 3.000 persones desallotjades, que sembla podran dormir a casa seva aquesta nit.

21:30 hores.

Tondo Rotondo ha dit...

Davant d'aquesta situació d'emergència penso que la recaptació de les nits de bonmont (on hi col.labora l'ajuntament) s'hauria de destina integra a paliar els efectes de l'incendi sobre el medi natural.

Ens cremen la terra!

Joan ha dit...

Un incendi sempre sap greu i més si toca a casa teva i la teva terra.

Aquest any he tingut una relació especial amb Mont-Roig. He participat en el concurs de cartells sobre la Setmana Mironiana (la qual cosa ha fet que hagi llegit tot el que hi ha a la xarxa sobre el poble i que m'hi senti, en certa manera, proper) i ara tenim la filla d'11 anys a unes colònies a l'Hospitalet de l'Infant.

Avui tenien una activitat a Port Aventura i tornaven a les 12 de la nit. Ja veurem si poden arribar.

Vaig seguint les notícies per aquest blog.

Merci.

Joan

Mon ha dit...

tens tota la rao tondo...acabo de veure la tv i sortia el conseller Saura fent la roda de premsa de de el restaurant del Bonmont

Talaia 43300 ha dit...

21:30 hores.

Durant tota la tarda els mont-rogencs han acudit al poliesportiu per tal d'ajudar a donar suport a les persones desallotjades per culpa de l'incendi, la majoria turistes.

Estaven tots tranquils, tant a l'interior com a l'exterior del poliesportiu i fins i tot a la piscina i jugant a la pista d'estiu.
Sel's servia cafè, sucs, llet, sindria, meló,...

Els carrers dels voltants i fins a la riera estaven plens de cotxes, amb moltes matrícules extrangeres, i davant del pavelló destacàven dues unitats mòbils de TV, amb les seves antenes parabòliques que enviaven els reportatges a les respectives televisions. Entre tots els periodistes i televisió també hi havia l'empresa local COSTA TELEVISIÓ.

Sembla que podran tornar a dormir als seus allotjaments.

Tondo Rotondo ha dit...

Talaia,

M'he descuidat de comentar-te que he utilitzat una fotografia teva en un post. Espero que no hi tinguis cap inconvenient.

Salut!!

OrioL ha dit...

nkara no l'han apagat? jue kina tela...

Talaia 43300 ha dit...

Per Tondo Rotondo 22:07

El que hi ha aquí és de tots i per tots. Sempre que vulgueu disposeu del que necessiteu.

Avui he tornat a visitar el teu post i t'he de felicitar.

Talaia 43300 ha dit...

22:30 hores.

Aquí podeu veure 2 vídeos i la notícia de premsa de l'incendi que ha donat TV3.

http://www.telenoticies.cat/pnoticies/notItem.jsp?item=noticia&idint=203462

(Especialment dedicat a l'Oriol que està a Londres perfeccionant el seu anglès).

Talaia 43300 ha dit...

22:45 hores.

ES DONA PER CONTROLAT L'INCENDI DE MONT-ROIG DEL CAMP.

En aquesta hora es treballa remullant la zona sinistrada per evitar revifades de les flames.

Els 3.000 desallotjats entre les urbanitzacions i els 2 càmpings van tornant cap a casa seva.

Han participat en l'extinció de l'incendi 50 efectius terrestres i 11 aeris (no 16 com he dit durant la tarda). S'han cremat 17 bungalows al Camping Mont-roig, una recepció i un restaurant proper.

Diuen que en principi sembla que ha estat provocat. (Recordo l'incendi recent a la zona de residus vegetals de Miami Platja).

Algunes vivendes d'aquestes zones es troben sense subministrament elèctric per haver-se malmès les línies.

Afortunadament els dos bombers ferits tenen cremades de caràcter lleu.

Anònim ha dit...

Mont-roig ha demostrat una vegada més que quan vol sabem ser solidaris amb les persones que necessiten ajuda, la quantitat de menjar i de persones servint al poliesportiu ha sigut tot un exemple.

Tondo Rotondo ha dit...

Gràcies Talaia per les teves felicitacions. Tindré en compte el teu oferiment!

Però a qui cal felicitar és a tu per l'excel.lent seguiment d'aquest trist tema.

La solidaritat veig que no ha estat notícia, sempre surt lo dolent per la tele...

OrioL ha dit...

pues si talaia felicitar-te perque gràcies a tu m'he enterat de tot, encara que la novia m'ha comentat alguna cosa per telefon, weno pues esperem que es pugui esbrinar el k a passat i felicitat tambè a tota la gent que a baixat al poliesportiu a ajudar a les persones evacuades.

Si es que el xuts sóm els més collonuts xD

Seguire atent al blog desde Londres :)

Albert ha dit...

Com a veí de Costa Zèfir, he patit de molt a prop el foc... cuant passava tot, jo estava a BCN, ràpidament vaig venir però es clar de Montbrió al Bonmont vaig tarda 2 hores en arribar. Vaig tenir la sort de estar a prop de la sala de comandaments al club bonmont des de on es coordinava tot l'operatiu i puc dir que tota la meva angoixa des de BCN a casa un cop vaig arribar al Bonmont hem vaig poder tranquil·litzar molt, ja que els nostres polítics estaven al peu del canó, hi van fer que el nostre Conseller Sr. Joan Saura, la Directora del Cos de Bombers de la Generalitat, el Delegat del Govern a TGN, President de la diputació, etc es personessin als llocs dels fets... això significa que un cop hi varen arribar els efectius es van doblar... una bona jugada dels nostres polítics. També es just dir que la nostra policia local va estar al peu del canó, coordinant l'operatiu amb els mossos, així com mossos del nostre poble que no estaven de servei i es van apropar per oferir la seva ajuda que va anar de primera. Tot plegat i dins de la desgracia que comporta un incendi, puc dir en primera persona... "CHAPO" per la vostre feina i moltes Gràcies.
Però atenció la feina encara no ha acabat, aquest matí encara faltava aigua a les cases, els nostres camps s’han de repoblar, etc. No abaixeu “la guardia”.
Albert

mister x(ics) ha dit...

Vaig viure el foc una mica de lluny ja que vaig estar fora toto el dia i vaig arribar per alla les 9 del vespre. Després del que he sentit per la radio, parlat amb els veins i amics, llegit al diari, etc la meva valoració es d'un 10 pel nostre govern pel que fa a la gestió, coordinació, etc (vaja, la seva feina). aquest matí el sr. alcalde m'ha emocionat al sentir-lo per la radio.
sort i salut

Indecís ha dit...

Pocs minuts després de les 4 de la tarda d'avui dijous, l'andemà del foc, la megafonia del poble ha enviat un missatge del Sr. Alcalde i la Corporació Municipal cap a la ciutadania, agraïnt la col·laboració de la gent cap als desplaçats de l'incendi que van acudir al nostre poliesportiu.

Em sumo a l'opinió general de que el nostre Ajuntament ha fet bé la feina i han portat l'assumpte com calia i cuidant tots els detalls. (Sempre hi haurà alguna cosa per millorar). També valorar l'abocament en la tasca de tots els empleats municipals que van donar el seu servei: Policia Local, Brigada, Emomsa, etc...

El Sr. Alcalde ha dormit al lloc de comandament i no ha tingut temps de canviar-se la camisa en dos dies!!!

Finalment ens hem de felicitar per no haver-se registrat cap desgràcia personal.

Juanjo ha dit...

Nos acordamos de Santa Bárbara cuando truena, pero seria muy interesante realizar un plan de cortafuegos efectivo y racional.

Nuestro municipio no es boscoso en su gran parte. Las zonas donde se localizan las distintas masas forestales deberian estar aisladas entre si, que no hubiera posibilidad de efecto dominó i en caso de incendio se quemaria sólo una pequeña porción de masa forestal y al estar aislada en todo su perímetro seria fàcil de dominar.

Tambien serviría para aislarnos de municipios vecinos con muchas más hectareas de bosques. No quiero ni imaginarme que hubiera pasado si el viento hubiera llevado el fuego hacia los bosques de Vandellós y Tivisa.

Tondo Rotondo ha dit...

Com a mínim d'aquest desgraciat incendi espero que en surti una major unió entre les diferents urbanitzacions, Miami i el Mont-roig estricte.

marteta ha dit...

Ahir vaig anar a donar un tomb per la zona afectada, ja que a casa tenim un tros als masos de'n bladé, al costat de la riera... i va ser al.lucinant... el tros està rodejat de bosc, doncs el bosc (pins, matoll, arbustos...) estava tot cremat, però els garrofers del tros estaven verds... no es van cremar... tot lo que envolta el tros es va cremar, però el nostre tros res de res... ara bé miravem la riera amunt i avall i tot era gris i negre... molt trist...

Fa molts anys recordo que es va cremar també aquella zona i ara que tornava a estar ben viu tot... s'ha tornat a cremar...

Bé només us volia descriure el que vaig veure, però no té explicació s'ha de veure la gran destrossa i la tristesa que proporciona el lloc...

Anims per la gent que ha perdut coses... nosaltres per sort l'hem salvat!

MARTETA ha dit...

Cal dir també que hem d'estar molt contents pel fet de que no hi hagués cap desgràcia humana... després de tot el que va cremar i de lo aprop que va arribar el foc de les cases...

felicitats també per la manera com es van gestionar i organitzar les coses... al poble de mont-roig com a miami, com a altres punts on va anar la gent desallotjada, felicitats, la gent que va ajudar (veïns, polítics, personal de l'ajuntament) per part meva tenen un excel.lent. Felicitats per la gestió de veritat! Ara a tirar endavant i anar a la mare de Déu de la Roca a posar un ciri perquè plogui... això esperem...

FELICITATS A TOTHOM

De Mont-roig ha dit...

ES DESVETLLA L'ORÍGEN DEL FOC A MONT-ROIG:

Els tècnics forestals que han investigat l'orígen del foc han determinat que s'ha produït en una caixa de conexions elèctriques de les que es posen a les urbanitzacions per donar servei a les parcel·les. Aquesta caixa que estava en unes parcel·les encara no edificades, estava plena d'herbes seques que havien crescut cap al seu interior i on s'hi va "colar" una rata.

Han trobat la rata electrocutada i així es demostra que l'inici del foc va ser totalment fortuït (i també amb molta mala sort).

També està confirmat que es va encendre un camió a l'Autopista, cosa que gairebé ningú ha dit, tret de Talaia en els primers moments.

catdona ha dit...

quin dia vaig passar el dimecres, em pensava que se'm cremava la casa, jo estava a miami i no podia anar cap a casa, i només veia fum i sentia moltes alarmes i la policia amb el megafon dient que s'havia de desallotjar la zona...era com les pel.lícules,...però val a dir que jo també felicito la gran tasca que van dur els bombers i tothom que va estar implicat en la operació...
no res només fer el comentari que ahir vaig anar a veure tot "lo cremat" i vaig trobar moltíssima gent que feia el mateix...ara hi ha per mont-roig la ruta turística de "lu cremat"....no res, és que em fa gràcia...(toc d'humor a la gran desgràcia que són els incendis)
salutacions!

Tondo Rotondo ha dit...

Me n'alegro -si és veritat- de que el foc no sigui inencionat. Però caldria fer públic quan se sàpiga qui és el propietari del transformador de marres. Per culpa de la deixadesa dels propietaris del transformador ens hem de fer fotre tots?

I continuo dient que una part o la totalitat de beneficis de les nits de bonmont s'hauríen de destinar a repoblar la zona amb espècies autòctones.

juantxi ha dit...

...o amb especies jamaicanes

De Mont-roig ha dit...

Per Tondo Rotondo (15:37)

Ho tenim magre amb la teva demanda dels beneficis de Bonmont, ja que cada any s'hi perden com a mínim uns 50 milions de pessetes per part de l'empresa organitzadora (Med Grup). És una quantitat que ja tenen assumida i que compten com a despeses de promoció.

Per Juantxi (17:38)

Amb el teu suggeriment, en cas d'incendi no caldría desallotjar tanta gent pel fum, molts es quedaríen per pròpia voluntat.

mister x (ics) ha dit...

Crec que una bona actuació per part del nostre govern, ara per ara, seria repoblar "d'ofici" tota la zona cremada, per poc que ho estigui i un cop repoblada declarar-la espai protegit i no permetre-hi edificar ni urbanitzar en 25 anys. Ja veuriem com baixaria la taxa d'incendis.
apa, sort i salut

Anònim ha dit...

Las parcelas donde se origino el fuego son municipales, mejor dicho las que se subastaron este año y que todavia no han cobrado

Fran ha dit...

Hola anonimo de las 19:14

Las parcela donde se origino el fuego no es municipal.

Las últimas parcelas que subasto el Ayuntamiento se cobraron el día 15 de junio.

Adeu

Fran Morancho

Mon ha dit...

FRAN: sempre hi ha gent que fot mes llenya al foc (mai millor dit) Us felicito per la tasca que vareu fer, tothom esta molt content..crec que anem be

Tondo Rotondo ha dit...

De Mont-roig (18:05), si això és cert gràcies per fer-m'ho veure! Una abraçada!

Anònim ha dit...

A mi m'han comenta't que això de que va ser culpa d'una rata, no és del tot cert, ja que hi havien diferents focos, i que segurament va ser intencionat. El que passa és que no ho diuen als mitjans públics de comunicació per no alarmà a la població.
Què en sabeu d'això companys??

mister x (ics) ha dit...

anonim de les 23:16
A mi, gent que estaven per la zona en començar l'incendi em van assegurar que hi havia diferents focus que no tenien cap relació entre ells.
sort i salut

Anònim ha dit...

jo tinc molt clar que de rata res de res... que hi havia diferents focus...

centauro ha dit...

Dado que la parcela es particular, el ayuntamiento podría estudiar si recae sobre el titular algún tipo de responsabilidad civil, puesto que para entrar una rata, como dicen, y roer los cables eléctricos que provocaron el chispazo, ¿en que condiciones estaba dicha instalación? Si eran cajas cerradas ¿por dónde se coló la rata? ¿Se encontraba mal cerrada o abierta?¿Hay algún tipo de fisura por el que pudiese entrar el roedor?
Sres. investiguen y no se queden con lo primero que se les dice. El abanico de posibilidades es amplio. Yo ví claramente tres focos ¿todos ellos producidos por una rata? De acuerdo que hacía viento ese día y que variaba de dirección, pero ¿se extendió el fuego como un reguero de pólvora?
Cada cual que piense lo que quiera pero el Ayuntamiento que actúe.
Lo primero, como prevención, sería limpiar todo el sotobosque y parcelas llenas de escombros, sería una buena forma de, ante la sequedad, impedir que una colilla, un vidrio expuesto al sol... no provoquen fuego.
Respecto al incendio, miren por favor si hay responsabilidades del dueño de la parcela ¿No tienen Letrado Municipal? Haganle trabajar, le pagamos el sueldo todos con nuestros impuestos.