dimecres, 27 de juny del 2007

30. GREENPEACE I MONT-ROIG.

´
Imatge aèrea de "Pino Alto" i el riu Llastres.

En 1000 i 1 900, habitual comentarista dels blogs locals, m'ha fet arribar el següent extracte de l'article de Greenpeace sobre la edificabilitat a les costes, on es parla del nostre poble:


Greenpeace repasa en su informe los principales problemas del litoral en Cataluña:

Los planes generales de ordenación urbana de los municipios costeros añadirán 100.000 nuevas viviendas durante los próximos años al litoral catalán, a pesar de que Cataluña tiene el primer kilómetro de costa más urbanizado de toda la península, con un 39%.
Greenpeace ha comprobado este año como los municipios costeros siguen planificando transformaciones de suelo no urbanizable en urbanizable como norma general, encontrando muy pocos ejemplos de localidades que reduzcan de manera efectiva el suelo apto para urbanizar en las revisiones de sus planes urbanísticos. Destaca Castelló de Empuries, que pretende recalificar el 23% de su suelo y urbanizar 246 hectáreas. Tan sólo Tossa de Mar ha renunciado a urbanizar terrenos que tenían calificación para ello. También lo ha hecho Mont-roig del Camp, pero en este caso ha sido debido a que la previsión de viviendas era tan excesiva que resultaba claramente insostenible.
Un informe de la Consellería de Medi Ambient i Habitatge de 2006 destaca que las áreas turísticas “empiezan a mostrar unos primeros síntomas de agotamiento” y señala que la intensidad media de la construcción ha sido de 18 viviendas por cada mil habitantes cuando, por razones demográficas, sólo se necesitan ocho por cada mil. Algunos puntos del litoral como L'Aldea o Mont-roig del Camp superan las 185 viviendas construidas por cada mil habitantes.
La corrupción urbanística también se encuentra en el litoral catalán. Este año se han conocido varios casos en la provincia de Tarragona que están siendo investigados por la Fiscalía.

Penseu que al municipi de Mont-roig hem de tenir restringida la construcció a la costa (a diferència de Cambrils i Salou), i no rebre cap compensació important per part de l'administració Catalana o de l'estat espanyol?

11 comentaris:

Unknown ha dit...

No governaven els verds no fa pas gaire?

Personalment dintre del ventall de partits verds a mi els que m'agrdaen més són Els Verds-Alternativa Verda, de l'ex alcalde d'Ascó Carranza. Però aquests no existeixen a Mont-roig.

Anònim ha dit...

Ei hola,

sóc del grup de Brivalls, i és que hem creat un blog del grup de colònies on hi pengem coses sobre les colònies i l'esplai que fem. Pot ser no per tothom serà d'interés però no deixem de ser una entitat del poble disposada a rebre consells i aportacions desinteresades de qualsevol persona. és una manera de fer-nos conèixer.

el blog és http:\\elsbrivalls.blogspot.com

esperem rebre col·laboració

Fins aviat
Els Brivalls

Anònim ha dit...

Hola, avui he llegit aquest article de premsa. La veritat es que no m'ha extranyat gens l'estat de la nostra costa; doncs només cal fer un cop d'ull per adonar-se'n.
Per llei està completament prohibit construir a 50 metres de la costa, inclús està prohibida la construcció de passeijos marítims. Avui en dia, la consturcció d'un passeig marítim encara que estigui prohibit, es fa; doncs ho camuflen com a obres de millora i reparació del passeig.
No sé si n'esteu assebantats del bloc de pisos que s'ha construït a punta Coco (a la pixarota), a primera línea de mar. Jo diria que és il·legal, però segons l'antic alcalde és completament legal.
Molta gent no sap que el litoral mont-rogenc està ple de valioses praderes de posidònia marina, de gran valor ecològic.
Jo opino que s'hauria de restringir la construcció costera (és a dir, cumplir la llei); i que l'ajuntament pensés de cara al futur: turisme de sol i platja, o turisme de qualitat.

Anònim ha dit...

Crec que en tota la zona costanera del municipi s'hauria de restringir la edificació, que no es prohibir. Amb parcelacions minimes de una bona superficie, normativa de les caracteristiques externes i fisonomia de la edificació,... edificacio de qualitat i aixó no desvaloritzaria els terrenys, com pensen molts.
Crec que apart de la "legalitat" de les coses ja que si no son lesgals es camuflen com diu solea, també s'ha de veure des d'un punt de vista de paisatge; Naltros estem enamorats del nostre paisatge, que es el que ens van deixar els nostres avantpassats, pobladors d'aquestes contrades. I naltros que els hi deixarem als nostres fills?. S'ah de pensar en el futur no nomes nostre si no de mes generacions.
salut i sort

Anònim ha dit...

ejem... respecte a la questio que planteges: penso que s'ha de restringir la cosntruccio a la costa i s'ha de lluitar per rebre ajudes i si les ajudes no arriben, de totes maneres la costa s'està revaloritzant.
salut i sort

Anònim ha dit...

Serà molt bonic que entrant al nostre terme municipal des de la part de Cambrils, només creuar la riera de Riudecanyes, el paissatge cavïi d'una zona poblada a plena natura.
Però serà una natura d'arbres abandonats, de verdessos, canyars, i figues de moro per tot arreu.

M'EXPLICO: tal i com va avui dia l'agricultura, en pocs anys quedaran quatre pagesos que visquin de la terra. Els qui cuidaran les finques a l'estil "domingueros" o per melancolia aniran desapareixent, ja que els sotirà cada vegada més car de mantenir-ho (perdent-hi molts diners cada any). A sobre si algun propietari intenta fer una caseta petita o qualsevol altre construcció estarà prohibit i el mirarán com el malfactor del litoral. La zona acabarà abandonada i l'Ajuntament no obtindrà d'aquí els ingressos necessaris per enviar brigades de "netejadors de natura desbordant".
Mantenir en com cal aquesta zona, sense poblarla amb les condicions que calguin, serà impossible.

De fet no em preocupa gens, perquè abans de 30 anys la qualificació urbanística restrictiva actual segur que l'hauran canviat per la que els hi convingui als polítics d'urbanisme de torn. El que nosaltres "estalviarem" ara, s'ho patejaran els nostres successors.

(He volgut exagerar una mica el meu raonament per explicar que "totes les masses fan mal" i cal potenciar la zona per que no quedi abandonada en el futur).

Anònim ha dit...

a mes del que penso, estic d'acord amb l'indecis.
sort i salut

Anònim ha dit...

Parece que preservar una franja de litoral sin urbanizar es algo anómalo, sospechoso, poco práctico, nada rentable, etc, etc, etc...

Sin embargo tendría mos que reflexionar sobre varios aspectos importantes, yo diría que deberíamos reflexionar sobre aspctos absolutamente conceptuales, es decir ¿que es más rentable? consumir hoy todo el suelo privilegiado por su situación y, si el mercado no lo impide,sacar una rentabilidad rápida de él o preservarlo para el futuro nuestro y de nuestros hijos y del propio municipio?

Otra cuestión a tener en cuenta es quien elaboró el actual POUM, quien votó a favor y quien en contra. Me consta, creo que nos consta a todos que CiU, uno de los grupos gobernantes en la anterior legislatura junto con ERC y los verdes, cuestionaba a través de su candidato en estas elecciones el destino que se ha dado a ese "pulmón" costero, sin embargo durante la acción de gobierno de CiU se aprobo la actual y polémica calificación de SNU (Suelo No Urbanizable).

¿Porqué ha cambiado la actitud de CiU sobre esta cuestión? yo tengo una hipótesis resulta, porque lo sé, que hay dos importantes empresas promotoras que invirtieron varios MILES DE MILLONES DE PESETAS en la compra de terrenos en esa zona y que por lo tanto ahora con la nueva calificación se han visto muy perjudicadas. A partir de aquí que cada uno haga sus propias elucubraciones.

En cualquier caso a CiU y a los que defienden sus posiciones les recuerdo que cada día quedan menos personas que se "chupen el dedo" en este municipio.

Anònim ha dit...

Cert, anonim 30-6-07 11:07.
si que algun inversor va comprar finques, sobretot a la zona de les pobles, i que alli estàn: una inversio millonaria morta de risa, però segurament que esperant a que les coses canviin. Llavors si que haura sigut una gran inversio.
sort i salut

Anònim ha dit...

Diuen val més tenir que desitjar o que sembra avui recollirà demà.
Que esperin que canviï la truïta i si potser per benefici de tots que tardi molts anys, serà senyal de que els que ara comencen ho fan bé.

Anònim ha dit...

El Pep va comentar al meeting que per què nosaltres havíem de pagar el pulmó verd de la costa?, suposo que aquest comentari afecta a les persones que tenen propietats a la costa (tal com va anomenar ell que el nou Poum havia empobrit algunes families de Mont-roig), o aquelles que ja fa anys estan especulant per la zona de les pobles, esperant fer-se amb un bon paquet, per la resta, la majoria de Mont-rogens hipotecats amb les nostres vivendes i que ens agrada anar a la pixerota a banyan's, aplaudeim la decisió de tenir un litoral verge i perserva'l per les pròximes generacions.
Home, no estaria mal que l'Administració ens ho tingués en compte i ens donés un pessiguet.