divendres, 15 de juny de 2007

25. ALTRES MONT-ROGENCS.


Viuen amb nosaltres molts mesos a l 'any, tenen casa pròpia al poble, la seva companyia ens és beneficiosa, però no els hi donem ni la atencio ni la importància que es mereixen. Parlo de les orenetes.

El fet de tenir-les a les nostres cases des de sempre ha estat senyal de benaurança. Cada any tornen al mateix niu a procrear-se i la seva arribada ens indica el canvi estacional. Cada oreneta es menja en un sol dia una gran quantitat de mosques i mosquits. Son un indicatiu de l'estat de contaminació de l'aire i l'atmosfera de cada població.

Avui dia 15 de juny i fins al 31 d'aquest mes, ha començat el període per censar els nius d'oreneta dels pobles de Catalunya, amb l'ajut dels convilatans de cada població. Tots podem ajudar a completar aquest cens, donant les dades dels nius que observem al nostre carrer, al nostre barri o a la zona que volguem censar, tot depenent de les ganes i el temps que tinguem. Son molt fàcilment censables, ja que els nius estan a les cases i cada casa està identificada amb un carrer i un número.

La fundació territori i paissatge ha posat en marxa aquesta campanya desenvolupada amb l'institut Català d'Ornitologia. Però el millor és que entreu a http://www.orenetes.cat/ i us acabeu de convèncer d'aquesta interessant activitat que podeu desenvolupar sols, amb família o amb grup d'amics.

Fa uns dies que estic preparant aquest post i la veritat és que ara quan vaig pels carrers em fixo amb les orenetes i els seus nius.

Sabeu en quin edifici públic estan els balcons de la fotografía?
.

11 comentaris:

mister x (ics) ha dit...

casal d'avis, des de la murada,... naturalment.
salut i sort

TALAIA 43300 ha dit...

MOLT BÉ!!!

Mister X (ics) ets un bon observador.

1000 i 1 900 ha dit...

Jo també ho sabia,buaaaaaa!!!!!!!
Paper i llapis a la butxaca i a fer recompte, varem si sortirà algun politic d'un niu.

MARIAdelaROCA ha dit...

Llegint el teu article d'avui he recordat que fa uns dies em van comentar que a Pratdip ja hi havia arribat el mosquit "Tigre". Es veu que fa unes picades impressionants.

En sabeu alguna cosa d'això?

(Potser les orenetes seríen una possible solució).

Talaia 43300 ha dit...

NOTA de TALAIA 43300:

He traspassat tres comentaris sobre política local cap al post anterior, ja que aquí no hi pintaven res. (Son de anónimo, 1000 i 1 900 i d'en Mon). Estan als comentaris del post 24.

En aquest post 25 també parlem de "PÀJARUS", pero no son polítics.

green ha dit...

Jo crec que les orenetes tenen un conveni amb les gasolineres i ara, també, amb l'Oliach, ja que, cada cotxe que veuen que brilla una mica hi deixen anar el seu pastel.

Jeje era una petita conya, a partir d'ara a contar orentes.

A per cert, la meva gateta ens servira de molta ajuda, perque es distreu molt mirant-les, jajaja.

Vinga gent
Salut i força al canut!!!

Indecís ha dit...

Aquesta tarda de dissabte, aprofitant que he sortit a donar un tomb pels carrers del poble seguint una mica la Festa Mironiana, m'he volgut fixar en els nius de les orenetes que hi ha pel poble i no n'he vist gaires. Potser m'equivoco però tinc el record de quan era petit de que n'hi havien més.

No sé si és que els hem tret de les nostres façanes o han marxat per motius ambientals. La veritat és que si algú s'apunta a fer el cens, acabarà ben aviat!

Per cert, mirant cap dalt als nius he trepitjat "regalets" de gos, que és una "plaga amb propietaris" molt menys simpàtica que les orenetes.

Festa Mironiana: Pot ser he sortit en mala hora, però no he vist gaires visitants pel poble aquesta tarda. Vosaltres n'heu vist?
.

1000 i 1 900 ha dit...

No sé Mont-roig, avui he estat a Castellvell del Camp i al voltant de l'esglesia deu ni dó.

Tondo Rotondo ha dit...

Al lloro amb el mosquit tigre. Si ha arribat al Prat, preparem-nos a patir.

Conec persones que l'han "tastat" i realment us poc assegurar que no és gens agradable i que -si arriba- dificultarà molt la feina de l'oficina de turisme si se'n fa ressò.

mister x (ics) ha dit...

les orenetes també son part del nostre patrimoni!... ni que els nius siguin un cau de bruticia.
sort i salut

1000 i 1 900 ha dit...

Ahir vaig anar a fer un tomb i al final del c/Industria hi tenim una bona reserva, a la casa del Fraga al costat del casal de joves en vaig contar 8 i ca la Blanca 6.