dimecres, 20 de juny de 2007

27. PIM, PAM, PUM.


_______________ Foguera de Sant Joan

La mainada amb els seus petards ens anuncien l'arribada inminent de la nit màgica del solstici d'estiu. A la nit més curta de l'any se l'anomena també NIT DEL FOC o altrament coneguda com la NIT DE LES BRUIXES. És la nit més distant amb la nit de Nadal.

Al nostre poble és una festa que ha anat a menys. Recordo que fa molts anys, quan la diversió i l'entreteniment teníen altres valors que actualment, sense tantes teles ni internets, els quintos organitzaven un ball popular amb orquestra, l'associació de veïns "Muntanya Roja" portava la Flama del Canigó, que s'anava a buscar a Reus i amb la que simbòlicament s'encenien totes les fogueres dels Països Catalans, en senyal d'unitat i patriotisme nacionalista.

Avui dia no sé de cap acte que es faci, a part de trobades privades d'amics i familiars. Si vols anar de Revetlla t'ho has de muntar pel teu compte o be anar fora del poble. És famosa (i gratuïta) la festa del Barri de l'Eixample de Cambrils, al passeig de l'estació. Seria interessant que es fes alguna cosa popular al poble, a l'estil del Cap d'Any però sense tanta despesa econòmica, ja que així podriem gaudir plenament de la festa sense haver després de conduïr.

Els petards però no han perdut la seva vigència. PIM, PAM, PUM a qualsevol hora, en qualsevol racó del poble els sents petar. Les autoritats volen restringir el seu ús als menors, però els pares no n'estem massa concienciats de les greus conseqüències que poden portar. Us convido a que vegeu aquests 2 videos amb recomanacions importants a tenir en compte:Es continuen fent fogueres (o "gales") al poble. Almenys em consta que en preparen una als set ponts. En sabeu d'alguna altre?

_____________ BONA REVETLLA A TOTS!!!


20 comentaris:

1000 i 1 900 ha dit...

Recordo de petit la que feiem a la Murada, recollint trastos i cartrons setmanes avans i amagant-los al recó de la figuera i vigilant que d'altres fogueres no ens les prenguessin.També un parell que feiem a l'Olla del Pere Entero una per Sant Joan i l'altre per Sant Pere.

mister x (ics) ha dit...

Certament davant d'aquesta reflexió m'agafa una mica de melangia. els temps canvien i ja no és només l'internet i les teles, també ho és els contenidors blaus i la recollida selectiva; ara a les cases ja no n'hi han de capses de cartró o fusta ni s'aguarden mobles usats a les gorfes, perque no hi ha espai, temps, o la raó que sigui. Potser s'haurien de potenciar les festes populars ni que no siguin gaire "culturals". Recordo la fogarada de la murada, també on ara hi ha el cap, les tardes caluroses d'arrossegar cartrons pel carrer del poble o qui en tenia d'estirar un carretó. son coses que no hauriem de perdre i sobretot guardaar-les per la memoria dels que vinguin.
sort i salut

XAPIX ha dit...

EIII

estic totalement d'acord amb tot el que dieu, jo u vaig viure molt poc!!!

xcert la meva kinta al 2004, vam fer una mica de ball ifesteta, darrere la biblioteca i encara estic esperant a que vingui gent perque van vindre 4 gats, per aixo, ningu s'anima a fer res x sant joan, i la vritat es que vam fer bastant propaganda, pero buenu soposo que la gent de MR va preferir alguna altre cosa.

Vinga dwwwwww!!!

Mon ha dit...

Sap greu que es facin coses i la gent no participi. Tant sols vull felicitar als Joans, Joanets, Joanes de Mont-roig i el món sense i demanar que cremeu a la foguera mes propera tots els "mals rotllos"

MARIAdelaROCA ha dit...

Jo tinc el record de la foguerada que feiem a les eres, al final del carrer d'amunt. Ara només hi ha les restes de una era, però abans n'hi havien dues (la segona estava on ara hi ha la casa de la Judit Robert).
També he recordat que GALA en lloc de foguera ho deia la meva àvia.

Per la celebració al poble, es pot anar al bar de la piscina, on fan sopar i revetlla (coca, cava) a la fresca. Cal reservar-ho amb antelació. L'any passat hi va haver força ambient tot l'estiu a les nits de festa i caps de setmana. Si les que ho porten segueixen fent-ho bé aquest any tindran més parròquia, doncs és un lloc amb aparcament, tranquilitat i a la frescor de la nit.

xut ha dit...

He sentiti a dir que aquests dies el snyr Pellicer es passeja pel poble amb el cotxe oficial de l'Ajuntament (que anteriorment el duia el snyr. Anguera). Doncs bé, no trobo just que aquest snyr. disposi de cotxe oficial les 24h del dia i que a sobre el tingui aparcat davant de casa; ja que sí és un cotxe oficial és de tot el poble i aquest snyr. la feina la té a l'ajuntament,així doncs, crec que el correcte és que deixi el cotxe aparcat a l'ajuntament i en faci ús raonable cada vegada que el necessiti.

Crec que "els polítics" del poble almenys hauríen de donar una mica d'exempla a la resta d'habitants i no agafar el cotxe per anar de casa a l'ajuntament o a qualsevol lloc del poble(com fan molts)i anar-hi a peu. I sinó que siguin innovadors i que en comptes de cotxe fiquin bicicletes pels regiors!!


Bona revetlla!

mister x (ics) ha dit...

Aqui queixant-no de foguerades i ens en estan posant una i de ben maca: tocant el pont de l'autopista estàn muntant una planta d'asfalt, això si transportable, segurament que per donar servei a la nova carretera. Ja veurem el fum i la pols que junts faràn d'aquella part del terme un paisatge ben londinenc amb "boira" artificial. Talaia: tu que ho veus tot, saps si aquesta gent deu tenir les llicencies que calen per a muntar una activitat d'aquestes?; molt donar-li valor al mas miró i s'està quedant en un cau de "progres".
xut: lo futut seria que el cotxe que el pellicer pren a casa seva tingues xofer oficial.
sort i salut

1000 i 1 900 ha dit...

Potser el Pellicer és el xofer oficial del batlle, de moment no se li coneix regidoria.

Anònim ha dit...

Referent a la revetlla, aqui a Mont-roig l'Associació de Jubilats organitza la revetlla al poliesportiu. El dia de Sant Joan a la tarda el grup sardanista La Rotllana, organitza una ballada de sardanes a la plaça Joan Miró amb la cobla Prncipal de Tarragona, a la que esteu tots convidats.
Bona festa a tots!!!

mossèn ha dit...

les tradicions es van perdent poc a poc i això és preocupant ... aviat seran un record plasmat en unes fulles d´un petit llibre ... salut

ANÒNIM per OBLIGACIÓ ha dit...

Per 1000 i 1 900, (16:06)

El Sr. Ferran Pellicer serà el nou gerent/director/responsable de que rutlli/... de EMOMSA.

La feina que té per endavant és de mal fer. Mal si fa anar la "verga d'adreçar" allà on calgui i mal si no ho fa. Hi ha molts vicis adquirits que son privilegis per a molts.

BONA REVETLLA i que corri la coca! (de boca, no de nas).

bird ha dit...

Algú em podria dir quina regidoria portarà el Sr. Anguera? Ja que la de Cultura la porta la Sra. Rosa Tejero!!

Bona revetlla a tots!

1000 i 1 900 ha dit...

Ondia, quin marron pel Pellicer, ja és mereix el cotxe i bon sou.
I esports? Quí?

Tondo Rotondo ha dit...

Bona verbena! Canya!

1000 i 1 900 ha dit...

PIM PAM PUM I TRACA
FELICITATS TALAIA
60 dies
10250 visites
Els mals rollos demà a la foguera.

TALAIA 43300 ha dit...

Per 1000 i 1 900.

Si fa 60 dies em diuen que avui tindría més de 10.000 visites els hauria pres per "sonats". Cal reconèixer que l'èxit és de tots. Inicialment volia fer 2 posts per setmana i la veritat és que ara en faig 3. Suposo que quan passi la "febrada" de les eleccions m'ho pendré amb més calma.

La Garrofa d'en Mon superarà ja les 20.000 visites i va de cap a les 25.000. Tot un èxit!!!

Felicitem-nos i fruïm-ne mentre poguem.

Solea senegalensis ha dit...

Xut, totalment d'acord amb tú!!

M'horroritza veure que molta gent del poble que agafa el cotxe per anar al bar, per a portar les criatures a l'escola, per anar a...
Què ens està passant??
A mi m'agrada passejar-me pel poble a peu; i a part, s'ajuda a no emetre CO2 a l'atmosfera.
Jejeje, ja m'agradaria veure els regidors movent-se pel poble amb bici. Seria una bona iniciativa.
Apa, siau!!

noucenscinquanta ha dit...

jo al miquel anquera le vist moltes vegades amb bici,caminan i corren,i espero que ho fasi molts anys,ha jo demano un coche oficial per cada regidor.bona nit de sant joan,iper brindar preneuse una valeriana amb la coca,i aixi us tranquilitzareu una mica,pim pam pum.

Indecís ha dit...

Em pensava que no tindriem foguera de Sant Joan aquest any, ja que he passat pels set ponts avui dissabte a migdia i no hi havia res, però ara a les 19:30 h. acabo de veure-hi una gran muntanya de cartrons, fustes i mobles vells per aquesta nit.

Abans ho preparàvem durant uns quants dies abans i poc a poc la muntanya s'anava fent grossa. Ara surt en pocs minuts com un bolet! (I no és petita!).

Potser m'hi arribaré a veure la "festa". Sabeu a quina hora l'encendran?

Anònim ha dit...

Moltes FELICITATS!!!! a tots els Joan i Joana.

Ahir hi va haver una foguera sense programar a la pista d´estiu. Uns nens que estaven al bar de la piscina hi tiraven coets, amb tanta mala sort que un coet volador va fer cap sota els xiprés i amb un no res va començar a cremar, es va intentar fer contenció amb una petita manguera però era insufient. Es va avisar als Bombers i amb 20 minuts eres al poble(venien d´Hospitalet), sort que no feia vent, sino la pista d´estiu es queda sense balla de xiprés.