dilluns, 17 de setembre de 2007

53. IDENTITAT LOCAL
Els domassos als balcons quan són les festes d’una població són senyal d’adhesió i participació dels veïns del poble envers la celebració. Fa pocs dies celebràvem les festes de la Mare de Déu de la Roca, patrona local. He de dir que no vaig llegir el programa d’actes organitzats, i no em refereixo al seguit de novenes, misses i rosaris, sinó als actes més lúdics i que tenen més participació que les de l’àmbit estrictament religiós. Suposo que hi devia haver cartells pel poble però no m´hi vaig fixar.
El que sí vaig fer va ser que el dissabte dia 8, dia de la Festa, vaig sortir a mitja tarda a passejar pels carrers del poble i em va sobtar el diferent seguiment per part de la població del fet de penjar els domassos de la Mare de Déu als balcons. Al casc antic podriem dir que encara hi havia un acceptable percentatge de cases que el lluïen (fins i tot en algunes cases més d' un), però a mida que m’allunyava del casc antic la proporció de domassos baixava en picat. Em va cridar tant l’atenció que vaig fer-ne fins i tot un seguiment per carrers (digueu-me desenfeinat). Ho vaig apuntar en un petit paper que portava i ara que faig aquest post se m’ha acudit de consultar-lo. On vaig comptar-ne més va ser al carrer que porta el nom de la patrona, 37 domassos al carrer Mare de Déu de la Roca i 27 al carrer d’Amunt són els que més en teníen. A la meva plaça només 4, 2 al carrer del Forn i 4 al Bisbe Macià. Al carrer St. Antoni 9, al carrer Major 4 i a la Plaça Miró 3. Vull destacar que al curt carrer reial n’hi havia 8 i també es poden salvar el F. Riba i Mestre amb 14, l’Agustí Sardà amb 19 i l’Av. de Reus amb 12, tot i que aquests últims són molt llargs. Crec però que suspenen els principals carrers d’accés al poble: Av. Catalunya, 4, Cambrils 4, plaça Miramar 5 i Av. Dr. Sagarra 3 (tots tocant al casc antic).
En els carrers principals d’accés al poble l’ajuntament hi hauria d’instal·lar fixes tot l’any els suports metàl.lics de les banderoles, i a cada festa pernjar-hi les que hi toquin (Fira, La Mare de Déu, La Festa Major, Nadal). Penjar banderoles és prou ràpid si els suports estan sempre posats, i les de la Mare de Déu, Festa Major i Nadal podrien servir cada any les mateixes (almenys més d'un any).
Aquests dies el Diari de Tarragona fa una campanya per regalar un nou domàs amb la bandera de Mont-roig que no tenim ningú, per penjar-lo durant la propera festa major. Crec que és una molt bona idea, sobretot pel preu que té (el regalen comprant el diari del divendres 21), cal però que feu la vostra reserva anticipada als punts de venda locals (llibreria Rom o a l’estanc J. Roigé). L’Ajuntament hauria de complementar aquesta mostra pública de la festivitat posant banderoles amb el mateix motiu gràfic a les principals entrades del poble.
Personalment em passa que si quan arriba el diumenge em mudo en lloc de quedar-me amb la bata i pantufles tot el dia, tinc més ganes de sortir de casa, tinc més ganes de festa. Si canviem la fisonomia del poble, entre tots farem que la festa sembli més lluïda, i si el programa acompanya hi haurà més participació.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies, Talaia! Compraré el diari... I, si estàs "desenfeinat", m'agradarà tornar a llegir el teu recompte de domassos per la festa major! (je, je...)

1000 i 1 900 ha dit...

Jo ja fa dies la tinc encomanada, per cert també soc de l'estadistica negativa, no vaig possar el domasso.
I tal com diu l'anónim anterior podries/em sempre portar un troç de paper i fer recompte dels nyaps bons i dolents del nostre estimat poble i fer-ho arrivar al nostre també estimat consistori per trobar-hi sol.lució, ja que llevat el senyor batlle que de tant en tant treu el cap pels blogs locals no sabem si s'entera la persona destinada a posar remei al tema.

Mon ha dit...

Talaia bon treball estadistic.. jo el de la Mare de Deu de la Roca ,la veritat no el tinc (diguem poc catolic) el que si posso cada any des fa 13 es la bandera catalana i la bandera de Tarragona (diguem sentimental)per Sant Jordi que ho allago fins la Mare de Deu de Montserrat, la Diada i per sant Miquel Festa major. Aquest any podrem lluir la catalana, la tarragonina i la mont-roigenca. Ara caldria que l'Ajuntament s'impliqui una mica mes en els simbols d'identitat local ( al mastil de l'ajuntament no oneja mai aquesta bandera mont-roigenca que el dia 21 ens regala el Diari.....

XUT ha dit...

M'agradaria l'any vinent posar el domasso a casa meva, però algú em podria dir on el puc comprar?

Anònim ha dit...

hola, sóc del parer d'eliminar la manifestació pública de festes religioses. La religió és un assumpte privat i en aquest àmbit on s'ha de quedar. Les festes, que siguin laiques. I a qui no li agradi, que s'empadroni al Vaticà.

Anònim ha dit...

Xut, en el seu dia jo el vaig comprar al Patronat de la Mare de Déu de la Roca. Pregunta-ho a la Maria de l'Anselmo (Flors Ester).

Indecís ha dit...

Estic d'acord amb que guardant els símbols es guarda l'identitat.

El fet de que les festes tinguin arrels religioses no significa res ja que moltes festes religioses estan basades en antigues tradicions paganes.

Anònim ha dit...

Xut... Fa 3 anys es van fer aquestos domasos amb motiu de la baixada de la Mare de Déu de la Roca, al poble.Hara ja estan esgotats, peró com hi ha gent que voldria tenir-lo per l'any vinen el Patronat de la Mare de Déu de La Roca intentarà tornar a fer-ne peró per comanda.Si t'interessa digue-ho a la Maria LLevat o a la Mª Neus Mendoza i elles t'informaran

Anònim ha dit...

Anonim , si no t'agraden aquets actes religosos ets ven lliure de no anar-hi peró no tenen perque prohibir-se

Anònim ha dit...

festa religiosa = festa privada

maulet85 ha dit...

Com a fill de l'estanker, ejje avui dijous a la nt, hi han reservades 80 i piku banderes de mont-roig, i si al ROM ni han segur les mateixes o mes ( aixo no ho ser) el diari de tarragona donara 200 bandres al poble. Tambe eh de dir ke a Miami els estanc i llibreries tambe en donen.

Tambe aquest cap de setmana donen a les respectives poblacions a Reus, tarragona i hospitalet/ vandellos, milers de banderes ke regalaran ( o no perke vendran t molts mes diaris pero molts mes!!!!).

1000 i 1 900 ha dit...

A Miami la penjaran per Sant Josep o Sant Jaume, NO?
Vaig sentir al video del plé de Juliol que per l'any vinent van confirmar les mateixes festes locals.

xut ha dit...

Gràcies per l'informació anonim de les 19:30 i 00:41. Per l'altre anonim antifestes religioses no se que dir-li estic flipant....El que hauries de fer es respectar a la gent que creu en la religió i sinó vols anar a cap festa religiosa no hi vaigis.