dissabte, 22 de setembre de 2007

55. COOPERATIVA... AGRÍCOLA?
Cal canviar-li el nom urgentment a la nostra Cooperativa Agrícola?
La finalitat d’una cooperativa agrícola és la d'agrupar un seguit de pagesos que, com a propietaris de la pròpia cooperativa, compren i venen els productes que pertoquen a la seva activitat. És a dir, compren conjuntament llavors, fitosanitaris, envasos, maquinària, … i venen els fruits que produeixen. Fins i tot en alguns casos, com passa al nostre poble, es disposa d’una mena de Caixa d’Estalvis per als seus socis i altres clients.

Hom s’ha adonat que en els últims temps els pagesos o bé s’han especialitzat o han plegat, i el volum d’activitat agrícola de la cooperativa ha quedat molt reduït, pels motius que siguin i en els que avui no vull entrar, ja que donaria per un altre post. On són les cues de pagesos que portaven els fruits a la cooperativa? On són tots els grans camions que sortien carregats de matinada de les seves instal·lacions?...

Avui però el negoci de la cooperativa ja no és l’agricultura… han trobat un sistema més fácil i segur de fer calaix. Van aconseguir que l’Ajuntament els requalifiqués les instal·lacions de l’Av. de Reus per poder-ho vendre com a sòl urbà (que no ho era), obrint-hi algun carrer pel mig perquè hi surtin més pisos (que vol dir més calés), i volien traslladar-se als terrenys que tenen al costat del magatzem de les garrofes, al que serà el nou polígon industrial tocant al poble, però calien diners per fer la infraestructura del nou polígon (carrers, enllumenat, asfaltat, clavegueres,…), - i com que la cooperativa és pobre i té molts deutes…-, així que l’Ajuntament novament els requalificà una illa d’aquests terrenys industrials a urbans, per poder-hi fer un grapat de pisos, i així poder fer les obres de condicionament del polígon. Com que l’Ajuntament ha tirat llarg amb els pisos que hi surten, a més de fer les obres s’embolsen més de 900.000 euros, directament cap a les seves arques. Els polítics diuen: - tot sigui per ajudar a la cooperativa… als pobres pagesos… ho hem de fer!!!...-
Com que la cosa ja els ha funcionat dues vegades, no dubten en tornar-hi i van plorant novament a l’Ajuntament dient que estarien millor en una finca rústica que ja tenen mirada, cap al camí de les arenes, i que allí sí que els hi convé anar-hi. Cal que els requalifiquin ara aquests terrenys per poder establir-se allí… i l’Ajuntament ho torna a fer.

Cal preguntar-nos quants dels més de 200 socis que té la cooperativa de Mont-roig són pagesos que utilitzen realment en el dia a dia els seus serveis i que hi comercialitzen els seus fruits. Els pocs pagesos del poble que no han plegat i que s’han especialitzat i han augmentat el volum de les seves produccions, utilitzen la cooperativa? La resposta és clarament NO!!!

Tornant a la pregunta de l’inici, cal que es “requalifiqui” també el nom de la cooperativa i ara passi a denominar-se “Cooperativa del Pelotazo”, o be “Cooperativa Especulària” o bé “Cooperativa …”
Digueu-hi la vostra.

31 comentaris:

Mon ha dit...

Fins hi tot hi ha qui treballa i/o es soci de la Cooperativa de Cambrils.....

Anònim ha dit...

Mare de Déu de la Roca, baixeu i arregleu el poble que ens l'estan emmurallant de pisos!

La política en Cultura per tal de donar a conèixer Miró i les barraques de pedra seca no sé si han portat molts diners al poble en forma de Turisme.
La política en "Cultura de totxo" està omplint molt a certes butxaques.

Taro.

Anònim ha dit...

PENOOÓS!!!...

1000 i 1 900 ha dit...

El magatzem de damunt la benzinera tapa la vista histórica de Mont-roig, quin tipus de construcció està previst fer als terrenys de la SENYORA cooperativa.Si son com tots els permisos que s'estan fent auran de possar un mirador a l'àtic per poder divisar la tant protegida perspectiva de Mont-roig.
Què dir de la cooperativa "renovarse o morir" i no ho van saber fer en el seu temps com d'altres dels pobles veïns i que ara tenen com a socis els pocs pagesos montrogencs.

Anònim ha dit...

I el regidor que l'han fet gerent d'emomsa, potser que demostri els seus dots de gestió dins la cooperativa i justifiqui el seu sou, ah per cert algú sap quines son les funcions per 8 hores de jornada dels dos regidors d'ERC?

Anònim ha dit...

Les seves funcions són la de venuts, conservar el poder per poder, callar i deixar fer als altres.

Taro

Anònim ha dit...

La envidia en los hombres muestra cuán desdichados se sienten, y su constante atención a lo que hacen o dejan de hacer los demás, muestra cuánto se aburren.

Anònim ha dit...

Una demostración de envidia es un insulto a uno mismo.

Anònim ha dit...

Noies i nois, no n'hi a per tant, i si us plau en català. Només voldria dir una cosa. Hi ha tres classes d'ignorància: no saber el que hom hauria de saber, saber erròniament el que se sap i, ser directament ... (per respecte a la concurrència no ho poso, però cadascú que jutji si creu que és ella qui ha de jutjar).

La brivalla.

Anònim ha dit...

Malgrat estigui en castellà una veritat sempres és una veritat, ... si us plau no sigueu envejosos i fem una mica d'autocrítica possitiva tots plegats. Hem sembla que no hi ha ningú que estigui lliure de culpa, oi? Primer s'ha d'ésser sincer amb un mateix, no ens enganyem. Molt bé volem dir veritats, però en realitat qui la té ... o sí ens considerem DÉUS ... ho veiem tot des de la TALAIA, però estem ben informats? No hi ha més cec que el que no vol veure. Jo no sóc soci, el meu pare sí, però sí m'estimo el nostre poble. He viscut com s'ha patit i tot per culpa de nosaltres mateixos, tenim el que ens mereixem. Si no voleu fer, deixeu fer. Però sobretot abans de dir quelcom documenteu-vos només una miqueta i pot ser llavorns no llençareu la pedra i amagareu la mà.

Visca Mont-roig del Camp.
Visca Catalunya. ||||

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Anònim anterior...Reconec que participo poc fent comentaris en aquest blog, però m'agrada llegir-me'l tot sovint i també els comentaris que s'hi fan; entre altres coses perquè no es perd el respecte per ningú, tot i que qui vol hi diu la seva (encara "que piqui"). T'ho dic pels insults que has fet i crec que aquí sobren. Crec que tot es pot dir, però sense insults...Vinga, a reveure!

Anònim ha dit...

Anònim anterior ... molt ben dit. Arreveure.

Anònim ha dit...

Talaia estic d'acord en tu en el tema de la coperativa. Pero penso que t'has deixat una cosa!! Els pocs pagesos que aguanten casi tots son les dones funcionaries, per aixo aguanten. I l'altre es que a pocs quilometres tenim una gran coperativa de Cambrils i mira tots els senyor en ves d'aixeca la coperativa del seu poble volen aixeca la de fora. Molta cara es el que hi ha en aquest poble. Menys ajudans faran tot lo posible per enfonsarla

Anònim ha dit...

No trobo k sigui culpa dels pagesos sinó dels k gestionen malament el funcionament de la cooperativa. Si jo guanyés més a fora, també marxaria ("mal me pese")...

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord, si jo guanyés més fora, també marxaria ... però reflexionem una mica, no sempre és així. Com heu dit abans, moltes vegades estem mancats d'informació i també hem de saber ser més autocrítics, ja que sempre pensem que el nostre és el millor. Hauriem de ser tots plegats més humils i treballar millor ... sí, sí, ho heu llegit bé, s'ha de fer qualitat ja que sense qualitat no hi ha mercat. Sí senyors i qui no ho vulgui entendre que no ho entengui. Però per desgràcia ja ho sabem, i començant per mí estem plens disputes personals (d'ara i que s'arrastren des de no sé quan), enveges, resentiments de tot tipus, egos mal entesos, entenem i diem el que ens interessa (o sí més no, això creiem ... que en som de soques!), i un llarg etzétera. Donem-nos compte d'una vegada, deixem-nos de ranqunies, deslligem-nos del llastre que arroseguem i mirem de lluitar pel bé del poble. Ja sé que penseu, aixó és molt bonic però ..... sí senyors som montrogencs i montrogenques i no cambiarem, oi? o pot ser sí?
No m'agrada ficar-me en temes personals, però no tinguem mala llet, si us plau. Hi ha dones dels pagesos que treballen a l'administració pública, però també n'hi ha que treballen al camp, són mestreses de casa (bé això ho són TOTES), treballen en d'altres empreses, etc. i ben fet que fan. Tothom s'ha d'espavilar i buscar-se les garrofes d'una forma digna i honrada. Si nó encara estariem encenen foc (si l'haguerem descobert) amb un parell de pedres (i recordeu que no poden ser qualsevol pedra, però això ja ho sabeu). A per cert em sembla que molts dels que no són pagesos les seves dones també fan quelcom semblant ... bé només em sembla recordar-ho.
No vull posar-me a casa d'un altre però ja que ho poseu "a huevo" us diré que la Cooperativa de Cambrils sí que s'ha aprofitat de la gran superfície que tenia al mig del poble de Cambrils sota la constant pressió urbanística. A fet malament? ... això és un pelotazo? ... n'en va treure molts però també és cert que en podia treure més, i axiò no és una mala gestió sinó que el mercat és el que és, i ja està no hi ha res més. Voleu fer més gran al cooperativa de Cambrils en contra de la del nostre poble? Si és així moltes gràcies. Teniu informació? sabeu com liquiden? quines quantitats gestionen? amb quina qualitat treballen? quin tipus de clients i competència tenen? d'on surten els diners de les liquidacions? està realment capitalitzada? quin és el grau d'endeutament? quines són les obligacions dels socis? quins drets tenen? ... sabeu del que parleu quan dieu una cosa? És bo dir el que es pensa, però és de persona sabia i autèntica pensar el que es diu.
Hem de saber veure les nostres febleses i corregir-es, hem de potenciar les nostres virtuds i saber aprofitar les oportunitats, que no vol dir ser oportunistes.
A tot això digueu-li com vulgueu però si us ja que demaneu respecte jo també voldria demanar que no hagués tanta mala llet, i si això pica ... doncs ja sabeu ... grateu-vos una estoneta. Ara és la cooperativa, ha estat el futbol, el club de pati, la coral, els botiguers, i un llarg etc. si us plau, ESTIMEU MONT-ROIG DEL CAMP i NO FEU-LO MALBÉ.

SALUT !!!

Anònim ha dit...

Bona nit, sóc un habitual que llegeix aquest blog, pràcticament des de que el vas crear. De fet no hi he participat mai d'una manera activa, però ara (degut a com van les coses i no només aquesta sinó d'altres que s'han anat publicant)crec que he de dir quelcom. Per desgràcia, malgrat que sóc fill de Mont-roig del Camp, no visc aquí. M'he vist obligat anar a buscar els calerons fora, igual que molts d'altres. Amb això no sóc diferent. He tombat i per motius de feina també veig la realitat de la majoria de pobles i, per desgràcia tampoc són diferents al nostre. Tots tenen problemes, uns estiren cap un costat i altres cap l'altre, moltes vegades simplement per a fer-se la punyeta, ja hem diràs quin ximpleria! Però som així, aquí i a tot arreu. Amb el que vull dir amb tot això és que no ens hem de pensar que som el centre del món. Per desgràcia aquesta és la crua relitat. Per això et vull dir, a tú, sí a tú, que baixis de la TALAILA on estàs instal·lat i que sàpigues la veritable realitat. Hem coneixes, no vull ser ningú per a donar-te consells, però crec que has de fer una cura d'humilitat. Ja sé que només vols comentar les coses que t'agraden (aquí també has posat el peu a la galleda més d'un cop)i les que no t'agraden tan; però, si us plau, i com ja han dit altres internautes documentat una mica més i no fomentis aquest "mal rotllo" que has generat. No volia dir res, però després de llegir les últimes setmanes les diferents opinions que has plantejat m'he decidit a escriure. Ha donat el cas que ha estat amb el tema de la cooperativa, però de veritat, particularment tant hem fa, ja que no tinc ni he tingut cap mena de relació. Però mira, les coses som com són i ara, simplement, m'ha vingut de gust escriure quatre ratlles. Records a la familia.

Pep.

Anònim ha dit...

Talaia...no sempre estic d'acord amb tu, però et vull felicitar pel teu blog. I no trobo que estiguis fomentant cap "mal rotllo"!!! Continua així!

Anònim ha dit...

Talaia, no se t'acudeixi baixar de la "talaila" (com diu en Pep) on estàs instal.lat. Et necessitem!!! (gràcies x la feinada k et prens x fer aket blog!)
Records a la família (com diu en Pep)...

Anònim ha dit...

Hola.
Avui en talaia43300 estava prenen mides de la nova cooperativa. S'hi algu la vist anava de inconic caminan pel cami de les arenes. Trobo que ets com tot el poble que s'amaga darrera d'un nom i no d'on la cara i nomes intenta fer mal.

Anònim ha dit...

Home, no ens deixeu a mitges tintes! A tots els que diuen a Talaia "has posat el peu a la galleda més d'un cop" o "informa't millor abans de parlar", jo els demano que (ja que ells n'estan, d'informats) com a mínim ho argumentin!

Mon ha dit...

Anonim 26 de setembre: ets collonut parles de donar la cara d'amagarse darrere un seudonim i tu ni tant sols ets capaç de possar-te un nick ni tenir la valentia de signar el comentari.

Per criticar a un altre s'ha de practicar amb l'exemple. En Talaia a expossat un fet local, desde el seu punt de vista, pot ser veritat o mentira pero es la seva opinió, els que el critiqueu encara no he vist cap argument per tirar per terra el que ell diu i demostrar del que diu es mentira. Aixi que de moment em toca pensar que molta part de rao en te Talaia

Anònim ha dit...

Mon... evidentment i malament sinó, pots pensar el que vulguis. Però també estaràs d'acord que hom abans de fer-se una opinió concreta de quelcom s'ha informar mínimament. Ja ho saps, es tracta d'escoltar altres opinions i contrastar-ho amb el que un bonament sap. El què un diu no té perquè "anar a misa", hem de tenir un esperit més crític (que no vol dir criticar). Sota el meu modest punt de vista penso que hem de ser Oberts, Crítics i Actius. Hem d'ésser Oberts al nostre entorn, amb la gent que ens envolta; no hem de tenir prejudicis (eliminiem enveges, rancunies, mals rotllos, ...) i hem d'ésser tolerants i positius. D'aquesta manera, veritablement, podrem ser Crítics; amb l'entorn però també amb nosaltres mateixos, ... o ens pensem que som els millors? Finalment hem de ser Actius. Sí senyors i senyores i joves, ens hem de mullar, ens hem d'implicar amb les coses, fer-les nostres i lluitar per elles; aixó sí, sempre amb una mentalitat positiva. Si no som actius tot el que bonament comentem no serveix per a res, i moltes vegades (sense voler-ho) desinformem a la gent i creem situacions que ens podriem estalviar. Talaia, des d'aquí (davant la pantalla i el teclat), és molt fàcil dir qualsevol cosa i engrescar el galliner. Però hem d'ésser conscients d'aquest fet, només estem en un galliner de gallines més o menys anònimes (perquè tú ho vols així, oi?) i per tant, és cert, podem dir el que ens roti, tan sigui cert com no, tan informem con desinformem, tan se val, ... l'important és fer bullir l'olla, oi? Sigueu conscients i conseqüents amb vosaltres mateixos, no estem en un debat, tertúlia o taula rodona seriosa, si us plau ... estem ha internet!!! Una eina meravellosa però que s'ha de saber utilitzar i sobre tot s'ha de saber INTERPRETAR. Per tant, en aquest entorn, no podeu demanar segons què, simplement no és el lloc (o si més no és el que penso jo, ... ja ho sé puc estar equivocat ... per aixó ho deixo a les vostres mans). Tant mateix cal aprofitar les eines que tenim però hem de saber per a què serveix cadascuna i, aquesta en aquest cas és: PER ENGRESCAR EL GALLINER. Això és la salsa de la vida, sinó que fariem ...

PEP.

P.D.: Penso que si les persones han nascut amb dos ulls, dos orelles i només una llengua és per què s'ha d'escoltar i mirar dos vegades abans de parlar.

Anònim ha dit...

Pep...no sé el perquè aquesta mania de que Talaia va de mal rotllo, engresca el galliner i es creu un ésser omnipotent (i que consti que no el/la conec!). És més, estic segur que deu ser algú que s'implica força pel seu poble (i no només a través d'aquest blog). Em sembla que et mires aquest blog amb mals ulls...Talaia exposa les seves opinions i nosaltres hi podem donar les nostres. Això sí, és bo que les argumentem! Crec que "OBERT, CRÍTIC i ACTIU" en Talaia ho és.
Com diu l'anònim del dia 26/23:51, molt filosofar, però ens has tornat a deixar a mitges tintes!.Dius que lo bo és "escoltar altres opinions i contrastar-ho amb el que un bonament sap". Doncs aquí estem per escoltar la teva i que ens expliquis el que tu bonament saps. No s'hi val amb anar repetint això de "un s'ha d'informar millor", que no estàs argumentant res!...Coi, explica't, explica't!
Arreveure!

Anònim ha dit...

Moltes vegades no cal que ningú et doni arguments per tirar per terra el que un altre diu, només i senzillament cal PENSAR. El que vull dir és que hem de procurar no ser titelles de ningú. Siguem lliures. Tal i com escrivia Miguel de Cervantes Saavedra: “La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos; con ella no pueden igualarse los tesoros que encierran la tierra y el mar: por la libertad, así como por la honra, se puede y debe aventurar la vida.”

SALUD!!!

Anònim ha dit...

La meva idea no és filosofar, ja que és més fácil escriure deu volums de principis filosòfics que posar en pràctica un sol d’aquest principis. De totes maneres, segurament no ho he expressat d’una forma entenedora (és a dir, no m’he explicat bé), no crec que un blog sigui el lloc més idoni per aportar dades que ni tinc, ni he de per què tenir. En cas de tenir dades sobre el que sigui, s’ha de saber quin tracte han de tenir. Hi ha dades publiques o que poden ser publicitades però n’hi ha d’altres que no i, menys sense les autoritzacions pertinents. No dic que no es pugui debatre qualsevol cosa, però cadascuna a la seva mesura. Jo no tinc cap pret a posar-me a la casa dels altres, no vull fer xafreig per a simple plaer, no m’interessen les salses roses, ... no és el meu tarannà. Es pot parlar, discutir, conversar, tenir opinions totalment oposades, el que vulgueu, ... però és lleig donar per fet o suposar coses, malgrat sigui de la forma més subtil i sense dir noms ... per favor, que tots ens coneixem.

Salutacions molt cordials a totes i tots.

PEP

P.D.: Tant mateix també penso que la filosofia és la que ens distingeix dels salvatges i bàrbars; els pobles i nacions són més civilitzades i cultes en quan millor filosofen els seus habitants.

Anònim ha dit...

Pep...ara m'agrades més!, però veiem les coses de diferent manera. I només una última cosa: el fet de poder opinar de forma anònima anima als participants a que ens obrim més...i no es tracta de tirar pedres i amagar la mà, ni d'anar amb mala llet ni mals rotllos, sinó simplement de passar una bona estona i si, de pas, arreglem el nostre estimat poble, millor que millor.
Arreveure!
(Anònim del dia 27/ 10:02)

mister x (ics) ha dit...

Un nomben adient a la cooperativa, doncs seria "la del pelotazo", però degut a les mogudes urbanistiques que comentes, si no des de ja fa un grapat d'anys. Recordeu el pas pel sindicat d'algunes persones amb carrec a la junta que van trobar a la cooperativa el seu modus vivendi, ja sigui amb xanxullos "laborals" (prestec de personal, contractacio directa de familiars...) o be amb maquinacions d'aconseguir, per exemple, credits tous (molt tous)que una altra emtitat no els hagues concedit. Penso que totes aquestes "coses" son conseqüència directa de la incompetencia dels directius, eps! no dic que siguin males persones ni delinüents, eh?!. A les castelles hi ha una frase feta: "no se pueden pedir peras al olmo", i aqui es pot aplicar com en tants s'altres casos. No es pot deixar poder de decisió ni d'execució a unes persones que amb prou feines ja fa molts anys van acabar els pocs estudis que van poder fer, vull dir que la direcció d'una "empresa" d'aquesta envergadura requereix de gent altament qualificada i no pas de gent "del carrer"... M'agradaria seguir parlant del sindica, ja que es un tema que conec bastant, pero com tu dius, talaia, segurament requereix d'una colla de posts.
sort i salut!
p.s. en algun comentari anterior he llegit que "aqui tots ens coneixem"; jo no conec a ningú, només conec opinions de gent que malgrat el nick, no passen a ser persones, només opinions i d'altres que posant-hi el nom, no deixen de ser opinions de gent probablement irreal.

Anònim ha dit...

... evidentment ningú és perfecte (per sort!) i, tots els col·lectius tenen moltíssimes assemblances ... i per què? ... doncs per què aquests col·lectius estan formats per persones, amb els nostres defectes i les nostres virtuts.

BONA FESTA MAJOR!!!

FELICITATS A TOTS ELS MIQUELS!!!

Pep.

P.D.: Avui no n'hi ha. Sort!!!

Anònim ha dit...

... és ben cert, tan se val que es digui SINDICAT com F.C.BARCELONA.

SALUT!!!

Moltes felicitats i bona festa major!!!