dimecres, 14 de novembre de 2007

64. 100 anys en el record.

Imatge del targetó informatiu de l'acte del Divendres 16 de novembre.

COMMEMORACIÓ DELS CENT ANYS DE L'ACCIDENT FERROVIARI DE LA RIERA DE RIUDECANYES

El Centre d'Estdis Mont-rogencs ha programat per aquest mes de novembre un seguit d'actes per tal de commemorar els cent anys de l'accident que va tenir lloc al pont de la riera de Riudecanyes, entre els termes de Mont-roig i Cambrils. La casualitat ha volgut que el centenari d'aquesta catàstrofe ferroviària coincideixi amb l'actual desgavell de la xarxa de ferrocarrils regionals i de rodalies.

El primer dels actes consisteix en l'edició i presentació del segon volum de les publicacions del Centre d'Estudis Mont-rogencs. El llibre, titulat "Un tren, un pont" i escrit per Vicent Toda és una monografia sobre l'accident de la riera de Riudecanyes. El llibre en una setantena de pàgines fa un repàs a l'impacte de l'accident en el territori i en les repercussions que aquest tingué a nivell polític. Se n'han editat cinc-cents exemplars i la presentació serà a càrrec de l'autor el divendres dia 16 de novembre a les 20:30 a la Casa de Cultura Agustí Sardà de Mont-roig del Camp.

Durant l'acte de presentació es visionarà el film de 1907 sobre l'accident en qüestió, unes imatges d'alt valor històric i que formen part dels inicis del cinema català.

El treball de recerca que ha fet possible la publicació d'aquest llibre ha facilitat que en Vicenç Toda, el pare del qual participà en el rescat de les víctimes ara fa cent anys, pogués contactar amb un nét i un rebesnét de passatgers d'aquell fatídic comboi 702 que hauria d'haver enllaçat Barcelona amb València.

Amb posterioritat, i coincidint amb l'aniversari el Centre d'Estudis Mont-rogencs descobrirà una placa commemorativa al mateix pont que un 25 de novembre de 1907 s'ensorrà provocant un tràgic i mortífer accident. Aquest acte es durà a terme el diumenge 25 de novembre a les 13:00h al mateix pont de la riera que separa cambrils de Mont-roig.

L'autor:

Vicenç Toda i Gassó (1939), coneixedor del terme, de la història i les tradicions de Mont-roig del Camp és afeccionat a l'arqueologia. Ha treballat com a pagès i expenedor de carburants. Actualment és voluntari de la Creu Roja i forma part de l'equip de bitlles catalanes de Mont-roig del Camp.

Fundador i actual membre de la junta directiva del Centre d'Estudis Mont-rogencs, ha col · laborat en diversos treballs de recerca local que durant els darrers anys s'han dut a terme a Mont-roig del Camp i ha publicat diversos articles de temàtica local a la revista Ressò Mont-rogenc. És vocal del Centre Miró i del Casal d'Avis de Mont-roig.

Contacte: Per tal de contactar amb l'autor del llibre o amb el Centre d'Estudis podeu telefonar al 657517030 o escriure a
secrecemont@gmail.com.

CENTRE D'ESTUDIS MONT-ROGENCS
977 837 046


19 comentaris:

Centre d'Estudis Mont-rogencs. ha dit...

S'agraeix, Talaia!

xaky ha dit...

aquest llibre on i quan es podrà comprar?¿
Felicitar al centre d'estudis per la feina que fan!

1000 i 1 900 ha dit...

Malgrat des de l'Ajuntament s'encaparrin en anomenar en el seu butlletí i diferents cartells d'actes organitzats la denominació Mont-roig i a sota ens colen Miami. Som un poble amb caràcter i que cerca saber més del seu passat.

Salut i bona tasca.

mister x (ics) ha dit...

... de cercar sobre el passat i la historia... si que ho fem, pero poc, molt poc, poquissim. I el bo del cas, és que no es fa gaire cosa! (serà aquest el nostre caracter?).
sort i salut

Anònim ha dit...

Hem de felicitar al Centre d'Estudis per la bona feina que estan fent!! Enhorabona!!

Anònim ha dit...

el meu avi també va viure en primera persona l'accident.

De Mont-roig ha dit...

Ahir divendres vaig assistir a la presentació del llibre i a la projecció de la pel·lícula de 9 minuts sobre les imatges captades de l'accident. Seria interessant que es "pengés" en aquest blog, ja que tot i que la sala era plena, moltíssima gent es quedarà sense veure aquestes interessants imatges de la nostra història.

Tondo Rotondo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
un que s'ho mira ha dit...

Quan va costar la brometa del Matta lamb?

un que s'ho mira ha dit...

que passa ara, que desde que el Beatet no es alcalde ja no fan res al cinema marti?

1000 i 1 900 ha dit...

El cinema Martí va esser un referent en un època, peró la veritat que resulta obsolet l'any 2007. El que cal és un auditori com es mereix un municipi per la població que tenim i per que no s'enfadi la costa el poden fer al guru-guru (quin obsolet ens van colar que no s'hi ubica cap empresa) que queda al mig i de pas és recalifica les pobles per a fer unifamiliars i posem un centre d'oci tipus Gabarres, ara amb la nova N340 és a un pas de la capital.

Butlletí municipal Mont-roig, Miami, les Pobles.

Quin "PELOTAZO"

TALAIA 43300 ha dit...

Per 1000 i 1 900.

La compra dels terrenys del Gurugú per part de l'Ajuntament és la millor cosa que s'ha fet al nostre municipi en molts anys. El preu de compra va ser d'uns 140 milions de pessetes (no ho sé exactament) i avui el preu s'ha multiplicat per 10 com a mínim.

El que cal és que sàpigen (els polítics) gestionar bé aquest "petit tresor" que ens ha caigut del cel.

TALAIA 43300

1000 i 1 900 ha dit...

Talaia

De qué serveix tenir un petit tresor (sabent les mancances del municipi), per fer com els avars, contar cada nit els diners per saber que ets ric, fins que un dia et plomen els lladres.

mister x (ics) ha dit...

Si el patrimoni municipal es quantifica en euros i es quantifica la seva revalorització, de segur que acabarà siguent un pelotazo tipus cooperativa. El tresor del gurugu com de qualsevol altre terreny del poble ha de ser el valor de la prosperitat i de la riquesa del poble, no pas del "superavit" que tingui la comptabilitat municipal.
sort i salut

TALAIA 43300 ha dit...

Quan dic gestionar el nostre "petit tresor" em refereixo a executar el polígon industrial el més aviat possible però no de qualsevol manera.
Cal que hi hagi el màxim de llocs de treball pel poble i per Miami, rebutjar indústries que puguin ser nocives (en qualsevol sentit de la paraula) pel nostre municipi, posar-hi esforços en crear un polígon de futur amb indústria de futur. Potser és una utopia però no només cal intentar-ho, cal aconseguir-ho!!!.

TALAIA 43300

Anònim ha dit...

Aquesta és la persona que ens ha de portar a descobrir el tresor?

Toni Vernet Asensio Turisme, Desenvolupament econòmic i promoció Comerç, Promoció Econòmica, Turisme, Indústria, Agricultura.

De moment poca cosa a es veu que faci, llevat de l'industria del totxo, poc moviment es veu al poble, desconec si a la resta del municipi es belluga alguna cosa més. Com comenta en Xapix al seu
bloc "que fem avui senyor alcalde?" He escoltat els videos dels plens i crec que té tota la raó.

mister x (ics) ha dit...

Talaia, estic completament d'acord en que s'han de rebutjar les industries nocives i corrosives amb el medi pero la mostra la tenim al costat del mas miro, mira, ben apropet del gurugu i com a redempció de la seva ilegalitat ara asfaltaran un carrer a mont-roig. Aquesta provoca fumeroles quasi toxiques ja que s'hi cremen productes del petroli si no que també fa com una mena de nuvol de pols i particules que malmeten i molt el medi.
Al Toni Vernet li falta posar-se al seu lloc i fer sentir la seva veu (veiem el videos dels plens). Potser si que està treballant pel poble, pero per ara només "treballa" en actes populars als quals no hi va cap mes regidor.
A Mont-roig li manca aquest poligon però amb tots els poligons semi-desertics que hi ha arreu dels pobles veins, no voleu dir que hem pujat al carro de la industrialització massa tard?
sort i salut

TALAIA 43300 ha dit...

Poligons semi-desèrtics? només és un efecte visual ja que a Montbrió estan fent els tràmits per ampliar-lo a l'altre banda de la carretera. A l'Hospitalet de l'Infant (Les Tapies)ja estan amb els moviments de terres per ampliar-lo. Al polig. Belianes de Cambrils també estan avançats els plans d'ampliació.

Potser veiem parcel·les buides però estan venudes. Serà per especulació, per previsió de futur de les empreses que ho han comprat o pel que sigui... però, avui per avui, no trobarem gaire oferta de terrenys industrials als voltants de Mont-roig. El que hi ha son algunes ofertes de naus ja fetes que no sempre coincideixen amb les necesitats de cada empresa.

TALAIA 43300

Tondo Rotondo ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.