dilluns, 30 d’abril de 2007

8. MUNICIPALS 2007 (II)


TIRAR A BARRACA

En el món del futbol Tirar a Barraca vol dir xutar a portería, intentar fer un gol.

Ara, els nostres polítics, ens voldran vendre la moto de que han marcat un gran gol amb les Barraques de Pedra Seca de Mont-roig.

Voldran fer-nos veure que aquesta ha estat una de les grans fites aconseguides en els últims temps al nostre poble. En la propera (ja inminent) campanya electoral posaran les Barraques de Pedra Seca junt amb el POUM i el Centre Miró com a la plasmació dels quatre anys del seu fort treball en pro del nostre municipi. No veiem gaire cosa més que s’hagi fet…

Si les Barraques de Pedra Seca están de moda, és per que uns quants mont-rogencs hi han perdut moltes hores del seu temps lliure, (sense cap compensació econòmica), i esperonats per altres afeccionats pel tema d’arreu de Catalunya, que els van donar suport.

L’Ajuntament els ha donat facilitats, i suport econòmic per fer les seves publicacions, folletons, etc… i ha enfocat el tema en la vesant turística, per promocionar el circuït/recorregut de Barraques.

S’han hagut de protegir, identificar, catalogar, estudiar, promocionar…, fer-ne una pel·lícula, un llibre i fins i tot un monument. Aquesta feina no l’ha fet cap polític, ni l’han encarregada, només l’han sufragat. Que no s’apuntin cap altra medalla que la de donar suport econòmic als qui ho han suat.

Des d’aquí a dalt escolto diferents postures dels convilatants cap a les barraques. Alguna gent que es mostra indiferent, altres que hi estan en contra, sobre tot del monument de la rotonda de la carretera de la platja. –Vès, en què es van a gastar els "quartos" en lloc d’arreglar el poble!...-

No veig que ens haguem de pendre negativament el tema de les Barraques. En quatre anys de legislatura els pressupostos municipals sumén més de 10.000 milions de les antigues pessetes. La despesa en barraques d’aquest pressupost és insignificant. El que ens ha de preocupar és el que s’ha deixat de fer en aquests quatre anys (i els quatre anteriors, i els anteriors, fins i tot en els últims anys del ara reviscolat …).

Criticaré però la Barraca-Monument de la rotonda. Em sembla bé el seu emplaçament, però no m’agrada la seva forma. No em recorda, ni de lluny, cap barraca de les que hi ha pel nostre terme. Totes tenen una forma irregular, amb pedres aplegades al seu voltant o a un costat, donant-los la personalitat de cada una. Li han donat una forma totalment geométrica que em recorda el flam que em serveixen als menús dels restaurants de carretera. Els garrofers, si arrelen, també hi quedaran bé.

9 comentaris:

MARIA de la ROCA ha dit...

A mi em sembla que els qui porten tot això de les barraques son la Esther Bargalló i el Martí Rom. Aquests sí que es mereixen un monument per treballar desinteressadament per allò que els hi agrada.
Els de l'ajuntament només hi han posat la seva benedicció i algun euro (no gaires, que són uns "rates").
La forma de la Barraca de la carretera a mi em recorda més a la caseta dels lavabos del Peiró que als teus flams de menús baratos.

1000 i 1 900 ha dit...

Feia dies que no la veia, ara com que ja podem anar a la platja pel camí de tota la vida, avui l'he tornat a veure. Pobreta allí sola sense llum (uns brètols els varen xafar) ni els han tornat a ficar, les darreres plujes han fet uns córrecs,la tapa que tapa no sé qué? xafada, i que no dir de la de més amunt varen plantar en el seu moment ginesta i com que no debien saber com s'esporgava, ala de socarrel i ja no han tornat a brotar. Una pena com la major part de recons del poble.

Juanjo ha dit...

Con la llegada del buen tiempo cualquier dia se llena la barraca de OKUPAS. ¡Entonces ya parecerá un Belén!

Indecís ha dit...

Que el Martí Rom i la Ester Bargalló siguin amics personals de l'alcalde està molt bé, però no pot apuntar-se el Sr. Anguera la medalla política de haver-ho fet ell.
En tot cas donem les gràcies a l'Ajuntament per no haver fustrat també el tema de les Barraques, com han fet amb altres projectes malmesos o retrassats (Polígons Industrials, nou accés a la part alta del poble, gespa artificial al Camp de Futbol,...).

Anònim ha dit...

No negaré que el tema de les barraques sigui d'interès pel que fa al patrimoni cultural del poble i, en qualsevol cas, la medalla que pot anotar-se Anguera és el fet d'haver-hi donat impuls i d'haver-hi col·laborat econòmicament desde la Regidoria de Cultura. Però, hagués fet el mateix si no haguessin estat els seus amics, l'associació de la qual ell fou membre fundador i també una de les seves aficions???? Tinc la sensació que l'Ajuntament s'ha convertit en un gran Club d'Amics Excursionistes que obvia els problemes i la opinió de la immensa majoria. Vaja, el voluntarisme ha de durar tota la vida??? I què passarà quan aquests voluntaris se'n cansin???
En definitiva, tothom té idees i aficions, a tothom li agrada participar i que se li reconegui la feina ben feta. Però, és clar, la Regidoria de Cultura ha estat simplement una extensió del "clan muntanya roja".

A reveure,

mister x (ics) ha dit...

Les barraques de pedra seca en particular i les construccions de pedra seca en general, son efectivament, un patrimoni cultural d'alt valor. El fet de potenciar aquest tipus d'arquitectura es una gran tasca que s'ha portat a terme gracies auna "colla" de voluntaris (o no tant) que l'han fet possible. El que no trobo be es que no es respecti, per exemple, els marges de pedra. Qualsevol te dret a agafar una "retro" i carregar-se'ls. Els nostres avantpassats els van construïr per a guanyar terreny a la muntanya i poder abancalar ni que només fos per a plantar-hi un oliver; ells ho van fer per necessitat i naltros ens hem trobat un gran patrimoni paisatgistic que mica a mica l'anem malbaratant. La barraca en questio (la de la rotonda) trobo que ahgues estat més encertat col·locarla a la vora de la carretera, amb un petit espai de garrofers o d'altres elements propis del voltant. Realment, ón és, queda com un monument a la incompetencia de qui va decidir col·locar-la alli, no cal tampoc nombrar l'altissim cost economic que va suposar, clar.
salut

1000 i 1 900 ha dit...

Va nois que el parc de l'antic camp de futbol s'hi treballa a contrarellotge, cal fer l'inauguració avans del 27, com el mac Andreu, una medalla més al sarró.
Per cert ja tenen el nom triat?
Trindrà una major vigilancia que la pobre barraca de la rotonda?
Serà un cau de porqueria i refugi de segons qué?
Bé temps al temps, encara no s'estrenat.

Mon ha dit...

el tema de les barraques es un treball molt ben parit per part del seus autors. aixó si poc promocionat per part de l'ajuntament...cal una empenta mes....
la rotonda lletgisima, mal cuidada,

Tondo Rotondo ha dit...

Un 10 per la feina feta en aquest àmbit, impulsada des de la societat civil i amb la feina de formigueta de l'Esther i en Josep Miquel.

La rotonda no m'entusiasma però penso que la idea és bona. Els euros de l'ajuntament pel tema barraques crec que els han tret en gran part de subvencions de la Generalitat i la Diputació.

El problema el veig en el fet de que l'Ajuntament no te una política cultural clara més enllà de les diades i els actes que toca fer. I una política cultural clara ha d'anar acompanyada de recursos, de ganes de difondre les coses, d'editar material de qualitat, de convocar premis transparents i dignes, etc, etc