Cada any en aquestes dates sento la mateixa cançó i sempre les mateixes lamentacions. Avui parlarem del llibres de text escolars que cada inici de curs suposen una despesa molt gran per a les famílies espanyoles. Beeeepp!!! Error, acabo de faltar a la veritat. Hi ha comunitats autònomes en que els llibres són gratuïts, hauria d’haver dit per a les famílies catalanes. Beeeepp!!! Error, acabo de tornar a dir una mentida. Hi ha ajuntaments que sufraguen la despesa dels llibres de les famílies empadronades… Però quina discriminació és aquesta? Què hem fet els ciutadans de Mont-roig del Camp per no tenir els mateixos privilegis que els aragonesos o que fins i tot els d’alguna altre població de Catalunya? No vull aquí responsabilitzar ni culpar directament al nostre Ajuntament, ja que entenc que no és aquesta la seva tasca i que els ajuntaments que ho fan és única i purament per motius electoralistes. (Alguna candidatura del nostre municipi parlava al seu programa-proposta de llibres gratuïts?).
Quan vaig a comprar-me un llibre (novel.la, històric,…), normalment em costa entre 6 i 12 o 15 euros. Sempre és un llibre ben enquadernat, amb tapes dures i calculo que en deuen fer una tirada de 5.000 o 10.000 exemplars (Per exemple els de l’editorial El Mèdol i similars). Si demano un llibre de text escolar, el preu serà de 18 a 25 i fins a 30 euros. L’enquadernació no supera ni de lluny la qualitat dels altres i la tirada estic segur que la multiplica com a mínim per 20. No li veig cap explicació a aquesta desmesurada diferència de preu d’un article a l’altre. Haurien de ser més barats!!! Qui es forra amb tot això?
Potser hem d’aprendre d'altres llocs on la manca de recursos aguditza l’enginy. Hi ha països més pobres que el nostre on els alumnes compren tres llibres a l’any, un per a cada trimestre. En cada llibre hi tenen totes les lliçons del trimestre de totes les assignatures. Els nostres alumnes han de portar carretons per anar a l’escola carregats amb tots els llibres, ja que les motxilles els hi deformen l’esquena amb tant de pes. I ens diem que som el primer món!
L’altra drama és quan poguent passar els llibres d’un germà a l’altra et trobes que l’escola ha canviat d’editorial i cal comprar-los una altra vegada. No sé si és problema de les AMPES, dels Consells Escolars, dels Ajuntaments, dels professionals de l’educació, … el que està clar és que alguna cosa s’hi podria fer en lloc de lamentar-nos cada any amb les mateixes cançons.
12 comentaris:
Crec que sí, que son cars, i que la sol.lució no passa per fer-ho ni gratuït ni reciclat.L'un perqué tot el que no et costa rés no es valora i l'altre perqué no tenim una cultura de mantenir el material net i a més d'un l'hi tocaria una piltrafa.
I pregunto qué no es car i no és una necessitat com aquesta, anar al cinema (entrada,crispetes,refresc,entrepà de la sortida sort del 2X1,benzina)
Per això no ens queixem.
Jo vaig estar a França a casa d'una família amb una filla en edat escolar, doncs bé el que fan allí (o com a mínim al poble que vaig estar jo) es que dies avans de començar el curs, l'escola organitza una mena de mercat i els nens porten els llibres de l'any anterior i els canvien amb altres nens/es pels del curs que els hi toca, m'explico? Només s'accepten llibres amb bon estat: ni ratllats, ni trencats, etc.
Penso que és una bona manera d'estalviar costos tot i que no sé si seria viable aquí a Catalunya ja que com a mínim quan jo estudiava, canviaven els editorials i els llibres d'un any per l'altre.
Salutacions des de Dublín!
Estic convençut que aqui no es fa per falta de ganes i despreocupació de tots.Una AMPA entre altres coses ha de lluitar per la gratuitad dels llibres, Ara aqui ni pares ni l'AMPA ni ajuntament belluga un dit.....
Perque considero que hi ha coses mes complicades i es fan
Aquí a Irlanda en general tot és un pèl més car, però sobretot notes les diferències en el vici i odi (alcohol, tabac, cinema, ...)
1000 i 1 900...No comparis un oci com anar al cinema amb un producte de necessitat com són els llibres per educar el futur. Evidentment no ens queixem per l'elevat preu d'anar el cinema... però si pels llibres de text, per l'habitatge, les compreses, bolquers, el dentista,...
No crec que els Ajuntaments hagin de ser qui facilitin aquestes coses, si ho fan es perquè a qui els hi toca fer-ho, no ho fan.
La responsabilitat és de l'Estat o de la Generalitat que hi té competències. Moltes comunitats autònomes ja tenen sistemes per abaratir el cost del llibre... curiós quan altres comunitats sempre es miren Catalunya i Catalunya perquè no mira a les altres?
Si volem ser un país europeu i modern, no anem pel bon camí. L'Andrea ha deixat l'exemple de França.
A Holanda també, paguen un "tant" i els llibres són del govern, al llibre s'hi apunta l'alumne que l'ha tingut i quin any el va tenir, vaig arribar a veure llibres de 7 i 8 anys en molt bon estat.
1000 i 1 900... no tenim cultura de cuidar el material, doncs perquè no la introduïm amb en els petits perquè comencin a tractar bé els llibres... segurament ajudaria a que d'aquí uns anys tinguem una mica de cultura de cuidar el material.
El motiu per a tot això dels llibres, deu ser el mateix com per a tantes altres coses en aquesta vida, és a dir, els amics dels polítics i fins i tot els polítics deuen estar ficats en el negoci, i queda ben clar quan els preus són tan elevats, el govern no hi fa res i a més cada any canvien els llibres.
Taro.
Les editorials, distribuïdors i llibreries fan l'agost amb els llibres de text; la veritat és que se n'aprofiten...A banda de l'aspecte econòmic(que ja és prou problemàtic),no entenc com a cap editorial se li ha ocorregut de partir cada llibre en tres petits volums, un per a cada trimestre. Així no caldria que arrosseguéssim la matèria de tot el curs cada dia a l'esquena!
Bon curs a tothom!
Anonim de 21: Molt bona pensada lo dels volum... no estaria gens malament. Els nostres fills han de carregar el pes fisic de la cultura... i a vegades comporta problemes d'esquena. Que aixó ho podrien ensenyar a l'escola (correcció postural,carregues, riscos escolars....)
Molt bona pensada lo dels volum !
Molt bona pensada, però les editorials si per un llibre fan pagar 23€, partir-lo en tres ens farien pagar 10 per cada un amb l'excusa que té més cost editar-ne 3.
A més, jo recordo que en ALGUNES assignatures començàvem a la pàgina 50 amb el tema 4, i saltavem a la 93 amb el tema 7, continuant pel tema 1,... Cada professor i cada escola donava els temes segons creient convenient.
També es deixaven alguns temes per fer, pàgines que reduirien el tamany dels llibres.
Taro
Taro... encara k cada profe se salti temes o els barregi, seria qüestió de portar el volum on hi hagués el tema k s'estés treballant.
Mon..., t'asseguro k a l'escola s'ensenyen bones postures i hàbits, però els mestres no poden carregar les motxilles dels nostres fills (no ens passem...)
Pel Anònim: 23 de setembre de 2007 12:08: No em passo ni un pel ,ni gens ni mica amic mestre anònim! Si tinguessis una nena que cada matí te que aixecar-se a les 7 del mati per anar a rehabilitació per un problema greu de esquena (a casa no li fem carregar sacs de garrofes eh!) i a corre-cuita anar cap a l’escola a les 9h. Potser pensaries com jo. Repeteixo els nostres fills han de carregar el pes físic de la cultura ( els llibres que els mestres trieu amb no se quin criteri i que molts cops ni es fan servir, amb el pes i el cost amb de diners i si vols et donaré exemples quan vulguis) espero que algun cop en parleu a la reunió de pares de presentació de curs!
Mon...no sóc mestre, però suposo que és la meva vocació frustrada...De totes maneres, a mi sempre em renyaven per seure malament a l'escola i ens donaven el rotllo amb lo dels bons hàbits posturals per als ulls i l'esquena...Jo també em trobo amb els problemes del pes físic i econòmic dels llibres dels meus dos fills, però suposo que és difícil d'arreglar...Una abraçada.
Gracies per intiresnuyu iformatsiyu
Publica un comentari a l'entrada