
Tenim a 2.682 propietaris de Miami Platja esglaiats des de fa uns dies amb l'aparició a la llum pública d'un greu problema que els afecta les seves propietats, i ells no en sabien res. El passat diumenge dia 26 d'agost '07, el rotatiu provincial Diari de Tarragona publicava a tota plana la notícia: MIAMI PLATJA "La restauración de una cañada real puede dejar sin casa a miles de vecinos".
Llegint la notícia ràpidament s'endevina que es tracta d'un tema embolicat, entre legal-polític-carrincló i tocapilotes. Resumint, que al aprovar el nou POUM de Mont-roig del Camp, des del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, amb el Conseller Francesc Baltasar al seu davant, van fer aflorar un plànol del 1972 que amb el suport d'una llei del 1995, feia respectar tots els drets d'aquests passos de ramats que en castellà en diuen "Cañadas Reales" i en català hem de dir Vies Pequàries. Concretament per Miami Platja (i tot el terme municipal) hi passa la Via Pequària que va de Barcelona a València. Passa prop de la linea costera, en una distància de 4.300 metres de llarg i 75 d'ample i afecta a un grapat de vivendes, locals, aparcaments i solars, fins al punt de que, si els propietaris avui els fessin tassar, veurien que han perdut el seu valor. Legalment son terrenys de titularitat pública.
Els veïns volen fer una plataforma per defensar-se i l'Ajuntament diu al Diari de Tarragona d'avui dimecres que els donarà suport i un espai al web municipal per informar-se.
Fins aquí el que tenia preparat pel post d'avui, però m'acaba d'arribar un correu electrònic (gràcies "anònim per obligació"), que és un manifest oficial de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp, que veurà la llum pública demà dijous 30 d'agost, però que els blocaires ja tenim avui.
LA VIA PEQUÀRIA, UN TEMA PRIORITARI A RESOLDRE.
Els darrers dies s’estan succeïnt tot tipus de comentaris sobre la via pequària que travessa Miami Platja (també coneguda com antic Camí Ramader Barcelona-València).
Conscients de la preocupació que aquest tema suscita als 2.682 propietaris afectats, i coneixedors que no tot el que s’està dient s’ajusta a la realitat, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp vol explicar quines gestions s’han realitzat fins a la data i en quin punt es troba la negociació amb els organismes competents, sempre amb el ferm compromis de trobar una solució satisfactòria pels veïns afectats.
Els darrers dies s’estan succeïnt tot tipus de comentaris sobre la via pequària que travessa Miami Platja (també coneguda com antic Camí Ramader Barcelona-València).
Conscients de la preocupació que aquest tema suscita als 2.682 propietaris afectats, i coneixedors que no tot el que s’està dient s’ajusta a la realitat, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp vol explicar quines gestions s’han realitzat fins a la data i en quin punt es troba la negociació amb els organismes competents, sempre amb el ferm compromis de trobar una solució satisfactòria pels veïns afectats.
La via pequària comprèn una franja d’uns 75 metres d’ample per 4,3 kilòmetres de longitud entre l’Estany Salat i el riu Llastres. El seu traçat es va posar damunt de la taula fa uns mesos, en el transcurs del darrer tràmit del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) aprovat la passada legislatura per l’Ajuntament. Aleshores, la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya es va acollir a un plànol de l’any 1972 (posteriorment no s’havia contemplat la seva existència, tampoc en el Pla General de 1986) per exigir que aquest camí ramader Barcelona-València fos inclòs en el nou planejament urbanístic del municipi. De res van servir els advertiments que ja en aquell moment es van fer al respecte des de l’administració local. Sabem que aquesta imposició de la Generalitat, propiciada des del departament de Medi Ambient, té conseqüències directes sobre les propietats que s’aixequen dins la franja de la via pequària. I és que tot i la possibilitat de redelimitar el traçat actual del camí ramader, la llei 3/1995 diu que els terrenys desafectats han de passar a ser domini públic.
Tot i que és ara quan el debat ha arribat al carrer, des de l’Ajuntament fa temps que es treballa per buscar una solució òptima al problema. Per a l’Ajuntament, aquesta passaria per buscar una fórmula que permeti que els afectats per la via pequària mantinguin les seves propietats un cop es redelimiti aquest camí ramader i es desafecti la zona. Tot i això, la solució a aquest problema, que no només afecta al municipi de Mont-roig sinó a tot el traçat del Camí Ramader Barcelona-València, està en mans del departament de Medi Ambient de la Generalitat, que és qui té competències en aquesta matèria.
L’actual equip de govern considera que aquest és un tema prioritari que exigeix una solució urgent, i així ho va fer saber al mateix conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en la visita a Mont-roig que aquest va fer el passat 6 de juliol per conèixer l’abast de l’incendi. El tema de la via pequària també es va tractar en la reunió que l’alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, va mantenir amb el conseller Baltasar el passat 30 de juliol. Tot i que aquesta trobada era per determinar les ajudes als afectats pel foc, l’Ajuntament de Mont-roig va tornar a posar sobre la taula el tema de la via pecuaria. L’Alcalde va insistir de nou en la necessitat de buscar una fórmula satisfactòria que no perjudiqui els interessos dels veïns i va arrancar el compromís de la Conselleria d’estudiar el tema detingudament. A l’Ajuntament li consta que des del departament s’han demanat informes externs, i hi ha pendent una nova trobada al setembre per valorar els passos a seguir d’ara endavant per desafectar el traçat d’aquest camí medieval sense perjudicar els veïns afectats.
La voluntat del nou Ajuntament és aportar el màxim d’informació al debat obert, tant en aquesta com en d’altres qüestions d’interès municipal. És per això que s’està treballant per posar en marxa el més aviat possible eines que fomentin la comunicació i la participació ciutadana en els afers del municipi, com són un butlletí municipal i una nova web.